Artikel: De toekomst van VN-sancties

De animo voor VN-sancties is thans minder groot dan in de jaren 90 als gevolg van nieuwe geopolitieke realiteiten. In situaties die Syrië, Myanmar, Belarus en Venezuela betroffen zijn geen VN-sancties opgelegd, maar wel eenzijdige maatregelen genomen door de VS, de EU en door andere staten. Wat is, gezien deze ontwikkeling naar meer frequente inzet van (gecoördineerde) unilaterale sancties, de toekomst van VN-sancties en in het bijzonder van de institutionele architectuur van VN-sancties? Dit artikel beargumenteert dat VN-sanctiehervorming van groot belang is en blijft, ondanks de verschuiving naar unilaterale sancties. VN-sancties zouden een voorbeeld moeten stellen waar het gaat om eerlijke en duidelijke procedures, en humanitaire vrijstellingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Financiële sancties: wie doet er wat mee en wie controleert?

Sancties kunnen besluiten van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zijn, op basis van de ‘Nationale Terrorismelijst’, maar ook EU-besluiten of VN-Veiligheidsraad-Resoluties. Door wie de sancties ook ingesteld zijn, wettelijk zijn alle bedrijven in de financiële sector verplicht om zelf te controleren of ze al deze financiële sancties naleven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat verwacht DNB dat instellingen doen als ze een sanctiehit hebben?

Het toezicht op de naleving van de Sanctiewet (Sw) is belegd bij de AFM en DNB. Daartoe hebben de beide toezichthouders gezamenlijk de Regeling Toezicht Sanctiewet 1977 (Rtsw) vastgesteld. Deze Regeling schrijft voor dat een instelling maatregelen treft om te controleren of relaties van de instelling voorkomen op één of meerdere sanctielijsten. Dat kunnen EU-besluiten of -Verordeningen zijn, maar ook besluiten van de minister van Buitenlandse Zaken op basis van de Sanctieregeling Terrorisme 2007-II – ook wel de ‘Nationale sanctielijst terrorisme’ genaamd - of VN Veiligheidsraad Resoluties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sancties tegen Rusland: wat verwacht de AFM van instellingen?

Gezien de situatie in Oekraïne is het sanctieregime door de Europese Unie gewijzigd ten aanzien van beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen. Financiële instellingen moeten actie ondernemen. Omzeilingen van sancties moeten gemeld worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuw: BijzonderStrafrecht Premium | Dé verdieping op jouw dagelijkse nieuwsupdate

✔️ BijzonderStrafrecht Podcast

✔️ Trend Tracker

✔️ Wetgevingsoverzicht

✔️ Maandelijkse Trend Update

✔️ Bronnen Hub

Read More
Print Friendly and PDF ^