OM Jaarbericht 2022: Cijfers over cyber, witwassen, fraude & milieu

Op 10 mei 2023 is het OM Jaarbericht 2022 gepubliceerd. Wij hebben een blik geworpen op de cijfers met betrekking tot financieel-economisch strafrecht. Wat laten die zien?

  • Wat opvalt is dat het totaal aantal veroordelingen voor fraude en milieudelicten sterk is afgenomen ten opzichte van 2020. De hoogte van de opgelegde straffen voor die veroordelingen is redelijk gelijk gebleven.

  • Ten aanzien van milieustrafzaken anticiperen het OM en de rechtspraak op een toename van het aantal strafzaken.

  • Waar er van 2020 naar 2021 een forse toename was van het aantal “ingestroomde” strafzaken tegen rechtspersonen, is dat aantal in 2022 weer even hard afgenomen.

  • Artikel 12 Sv beklagprocedure: duidelijke toename van het aantal ingestelde procedures, met de grootste sprong van 2021 naar 2022.

  • Het gebruik van de strafbeschikking als instrument is de laatste jaren toegenomen, terwijl de transactie drastisch is afgenomen. Van 5.600 in 2018 naar nog maar 1.800 in 2022.

  • Hoewel ontnemen (‘afpakken’) een belangrijk speerpunt is, laten de cijfers geen rooskleurig beeld zien. Zo is het aantal ingestelde ontnemingsvorderingen is sinds 2018 gehalveerd.

  • Binnen de projectmatige en integrale aanpak van corruptie, wordt gefocust op onderwerpen zoals corruptie in relatie tot zware georganiseerde criminaliteit (LP) en de medische sector (FP).

  • Het aantal onderzoeken naar schending van sanctieregelgeving is ‘duidelijk toegenomen’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kunnen de Wwft en de Sanctiewet door één deur?

De Wwft wordt vaak in een adem genoemd met de Sanctiewet. Tot de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 was de naleving van de Sanctiewet echter onderbelicht ten opzichte van de Wwft. De aandacht voor de naleving van de Sanctiewet rechtvaardigt een overzichtsartikel met de belangrijkste verschillen tussen de Wwft en Sanctiewet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Privaatrechtelijke aspecten van het Europees sanctierecht

Met het verschijnen van dit artikel is een jaar geleden, in februari 2022, Rusland Oekraïne binnengevallen op een schaal die sinds de Tweede Wereldoorlog niet was voorgekomen op het Europese continent. Om maximale druk op Rusland uit te oefenen, zonder daadwerkelijk tot oorlogvoering over te gaan, heeft de Europese Unie (EU) gereageerd met een ongeëve­naard groot en effectief sanctiepakket tegen Rusland. De keerzijde van die sancties is echter dat ook de Europese economie ernstig is geraakt. Niet eerder grepen Europese sancties zo in op het dagelijks leven binnen de Europese lidstaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Assessing the Impact of International Sanctions on Russian Oil Exports

We use a unique high-frequency Russian customs dataset to evaluate the impact of international sanctions on Russia – focusing on Russian crude oil and oil products exports, as they are the key sources of export earnings and government revenues. We study the effects of two focal sanctions measures – the EU embargo and G7 price cap on Russian seaborne crude oil, which both took effect on December 5, 2022.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De strafbaarstelling en sanctionering van EU-sancties: een uniforme strafrechtelijke aanpak

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de militaire Russische inval in Oekraïne plaatsvond. Vanuit de Europese Unie zijn sinds februari 2022 tien sanctiepakketten uitgevaardigd met een veelheid aan sancties tegen Rusland. De uitvoering en handhaving van de EU-sancties betreft in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de EU-lidstaten zelf, met grote verschillen in uitvoering, implementatie en handhaving van de sancties tot gevolg. De Europese Commissie acht een gemeenschappelijke strafrechtelijke aanpak noodzakelijk en heeft een voorstel gepubliceerd voor de harmonisatie van de strafbaarstelling van schendingen van EU-sancties en de sanctionering daarvan.

Read More
Print Friendly and PDF ^