Nieuwe stap in modernisering exportcontrole: Commissie publiceert richtlijnen voor exporteurs van cybersurveillance

Op 16 oktober heeft de Europese Commissie richtlijnen gepubliceerd over de export van cybersurveillanceproducten, met als doel het bewustzijn te vergroten van de risico's die samenhangen met het misbruik van cybersurveillancetechnologieën en exporteurs praktische hulpmiddelen te bieden om de mensenrechten te evalueren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sanctiecontroles: het middel is erger dan de kwaal. Terechtwijzing van de wetgever

Recent heeft het College voor de Rechten van de Mens in twee 'sleutelzaken' geoordeeld dat ING indirect discrimineert bij toepassing van de sanctieregels. Hoewel dit formeel een terechtwijzing is van ING, is het mijns inziens in het bijzonder het Ministerie van Financiën dat zich deze uitspraken moet aantrekken. In essentie oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat de Nederlandse sanctieregels zo streng zijn, dat het middel erger is dan de kwaal. Dit is naar het oordeel van de auteur een belangrijk signaal dat onze overheid zich ten harte moet nemen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sancties: Veranderingen per 1 oktober voor het melden van bevroren tegoeden

Op de website van MinBuZa staat er per 1 oktober veranderingen zijn voor het melden van bevroren Russische tegoeden. Voor instellingen die onder toezicht van DNB vallen, komt er een verschil per type financiële instelling. Voor banken, trustkantoren en aanbieders van cryptodiensten blijft de huidige werkwijze gelden. Zij dienen altijd een melding in, ook als ze geen tegoeden bevroren hebben. Voor andere financiële instellingen geldt dat ze alleen een melding hoeven te doen als ze daadwerkelijk tegoeden bevroren hebben. Voor deze instellingen is een nulmelding niet langer nodig. Voor instellingen die onder toezicht van AFM vallen, verandert er niets in de werkwijze. Daar was een nulmelding al niet nodig.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor overtreding Sanctiewet: verdachte heeft na het ingaan van de Rusland sancties via omzeilingsroutes luchtvaartonderdelen aan bedrijven in Rusland geleverd

Rechtbank Rotterdam 3 oktober 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:9672

Van afkorting naam verdachte rechtspersoon, een bedrijf dat al jaren vliegtuigonderdelen leverde aan onder andere Russische afnemers, mocht verwacht worden dat zij na het afkondigen van de sancties haar verlies zou nemen en zou gaan zoeken naar andere legale afzetmarkten. Zij deed het tegenovergestelde. Uit het dossier, met name uit chats tussen de feitelijk leidinggevende van de verdachte en medewerkers van het bedrijf, rijst het beeld op dat alles in het werk werd gesteld om de sancties te omzeilen door steeds nieuwe routes te zoeken waarlangs vliegtuigonderdelen op slinkse wijze alsnog aan de Russische afnemers konden worden geleverd. Daartoe werden bedrijven in Tadzjikistan, Servië, Turkije en Kirgizië gebruikt of zelfs opgezet als tussenschakels. Op papier deed men het voorkomen dat die bedrijven de end users waren, maar in werkelijkheid was Rusland de eindbestemming. De verdachte, haar bestuurder en haar medewerkers hadden hierbij slechts één doel: zo veel mogelijk geld verdienen. De zwarte markt die na de sancties ontstond, bood immers hogere winstmarges dan voorheen gebruikelijk. Een WhatsApp-gesprek van 8 juni 2022 spreekt in dit opzicht boekdelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is sprake van klassenjustitie bij strafrechtelijke onderzoeken naar economische criminaliteit in een corporate omgeving?

In deze bijdrage bespreekt de auteur drie aspecten van witteboordencriminaliteit die verbandhouden met het beeld dat er sprake is van klassenjustitie in deze context. De auteur betoogt dat de bijzonderheden die gepaard gaan met de strafrechtelijke aanpak van financieel-economische delicten meebrengen dat voorzichtigheid geboden is bij de beantwoording van de vraag of in de corporate context sprake is van klassenjustitie.

Read More
Print Friendly and PDF ^