Tuchtrecht voor ambtenaren; een oplossing voor het handhavingstekort bij handhavers en toezichthouders

De toeslagenaffaire heeft Nederland in het hart geraakt. Duizenden ouders zijn in grote financiële problemen geraakt doordat de Belastingdienst een ‘spijkerhard’ beleid hanteerde. Kleine fouten werden disproportioneel bestraft, en ook ouders die in het geheel geen blaam trof, werden de dupe. Een deel van de problematiek is terug te voeren op beleid dat op onderdelen de juridische toets der kritiek niet zou kunnen doorstaan. Voorbeelden daarvan zijn de ‘alles-of-niets’ benadering, de wijze waarop ‘opzet/grove schuld’ werd gehanteerd en de discriminerende werking van het risico-classificatiemodel op basis waarvan aanvragen werden geselecteerd voor nadere controle.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: French bar guidelines on internal investigations: an overview

Lawyers have always handled internal investigations. It consists in bringing to light facts on behalf of a company. Such a process has always existed when prepping for a case, for example. Legal entities called on lawyers to investigate directly or indirectly facts in relation to possible criminal or administrative sanctions, or even civil claims. However, under the influence of the US practice, internal investigations have become a formal process, this is due to the fact that it could lead to extensive negotiations with enforcement authorities, notably, in the field of competition or corruption enforcement, indeed lawyers need to justify the process used to conduct this investigation and the strategic choices made during the investigation.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De AVG-berisping in perspectief: bestuursstrafrecht of bestuurlijk pardon?

Met het van toepassing worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018, is een nieuw handhavingsinstrument in het Nederlandse toezichtdomein geïntroduceerd: de berisping. De berisping komt in de Nederlandse rechtsorde reeds voor als disciplinaire straf óf tuchtrechtelijke maatregel. De berisping is in het Nederlandse recht dus niet helemaal nieuw. Daarentegen is zij dat wel als formeel handhavingsinstrument in het Nederlandse toezichtrecht. Anders dan de Autoriteit Persoonsgegevens is er geen enkele toezichthoudende instantie of inspectie in Nederland die de bevoegdheid heeft tot het opleggen van een berisping aan onder toezicht gestelde partijen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De politie als winkelier van smartphones met ‘versleutelde’ communicatiemiddelen

De laatste jaren is er in de rechtspraak, in het wetgevingsproject modernisering van het Wetboek van Strafvordering en in de wetenschap veel te doen over digitale opsporing in het algemeen en het onderzoek naar vergrendelde elektronische gegevensdragers en versleutelde communicatie in het bijzonder. Ondanks dat uit recente rechtspraak van de Hoge Raad blijkt dat het gedwongen ontgrendelen van een elektronische gegevensdrager met een biometrisch kenmerk geoorloofd is en het team High Tech Crime van de Nederlandse politie (in samenwerking met buitenlandse collega’s) meerdere malen met succes communicatie ontsleuteld heeft, is de toegang tot vergrendelde elektronische gegevensdragers of inzage in versleutelde communicatie geen gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Biociden (met fipronil), schadelijk als bedoeld in artikel 174 Sr

Voor het gebruik en het op de markt brengen van biociden geldt een strikt wettelijk systeem van voorwaarden en toelatingen. Op het moment dat niet-toegelaten biociden met de werkzame stof fipronil desondanks toch worden verkocht en toegepast bij voedselproducerende dieren worden deze handelingen aangemerkt als verkoop van voor het leven en de gezondheid schadelijke waren als bedoeld in artikel 174 van het Wetboek van Strafrecht. Daarbij speelt de mate van professionaliteit van de verdachten een belangrijke rol voor het bewijzen van opzet.

Read More
Print Friendly and PDF ^