De nieuwe anti-witwasverordening op komst

Er staat een grote verandering op stapel in Nederland ten aanzien van anti-witwasregelgeving. In 2021 introduceerde de Commissie een omvangrijk AML-pakket met een viertal legislatieve voorstellen waaronder een nieuwe verordening. Deze nieuwe Europese anti-witwasverordening is vanaf 10 juli 2027 toepassing. In dit artikel staan de auteurs stil bij de belangrijkste wijzingen in verband met de reikwijdte van de verordening en de aanvullende eisen die de verordening stelt aan de interne bedrijfsvoering van instellingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: We moe(s)ten het (maar) weer eens over het strafrechtelijk sanctierecht hebben

We moe(s)ten het (maar) weer eens over het strafrechtelijk sanctierecht hebben. En dat in de brede betekenis ervan: het wettelijk sanctiestelsel, de straftoemeting en -motivering door de rechter, (vervolgens) de WvSv-regeling van de ‘buitenkant’ van de tenuitvoerlegging en de wettelijke regeling betreffende de inhoud van die tenuitvoerlegging. Naar de aard van de sanctiesoort heeft zich met het detentierecht (eigenlijk alleen) voor de vrijheidsbenemende sancties een zelfstandig, gesystematiseerd en uitgebreid rechtsterrein ontwikkeld; voor de tenuitvoerlegging van vrijheidsbeperking en vermogensontneming bestaan geen dienovereenkomstig uitgewerkte kaders. Bij een beschouwing van het strafrechtelijk sanctierecht in den brede moet het dan niet alleen gaan om de enkele optelsom van deze, te onderscheiden onderdelen, maar als het even kan ook om de inhoudelijke samenhang van die onderdelen; de gezamenlijkheid als systematisch samenhangend en verantwoord, (uitsluitend) daardoor legitiem stelsel van strafrechtelijke sanctionering. Daarmee is ook de verbinding tussen de verschillende onderdelen van dat strafrechtelijk sanctierecht van belang. En dus ook de verantwoordelijkheden van de betrokken instituties en actoren en hun onderlinge verhouding. Met name die verantwoordelijkheden lopen in de huidige indeling in het Nederlands recht (immers) nogal uiteen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Opruiing en het betogingsrecht

Wie oproept tot een demonstratie die een strafbaar feit oplevert, kan veroordeeld worden voor opruiing. Door de preventieve toepassing van de beperkingssystematiek van het betogingsrecht bij recente rechtszaken dreigt overcriminalisering. Dit knelpunt kan worden opgelost door de oproep tot een demonstratie als een volwaardige betoging te beschouwen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: CSRD en CSDDD: de (mogelijke) gevolgen voor civiel- en strafrechtelijke aansprakelijkheid van bestuurders

Auteurs hebben onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre bestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schendingen van de CSRD en CSDDD. Deze vraag is zowel vanuit civielrechtelijk als strafrechtelijk perspectief onderzocht. Hoewel de CSRD en CSDDD geen bepalingen over bestuurdersaansprakelijkheid bevatten, kunnen deze richtlijnen toch vergaande implicaties voor bestuurders hebben. Auteurs betogen onder meer dat een terughoudende maatstaf voor het aannemen van bestuurdersaansprakelijkheid passend is gelet op de complexiteit van de richtlijnen, en dat dit noodzakelijk is om ambitieuze bestuurders te behouden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Artificiële delinquentie?

Het is een van de grote uitdagingen van deze tijd: het in goede banen leiden van de snelle ontwikkelingen van AI. Ook de relatie tussen ‘gedragingen’ van AI-entiteiten en het Nederlandse materiële strafrecht behoeft in dat verband aandacht. Die aandacht is op dit moment gering. In deze bijdrage verkennen we in hoeverre het Nederlandse materiële strafrecht thans ruimte biedt voor aansprakelijkstelling ter zake van schadeveroorzakend ‘gedrag’ van AI-entiteiten en werpen we de vraag op of behoefte bestaat aan een verruiming van (mogelijkheden tot) strafrechtelijke aansprakelijkheid in dit verband.

Read More
Print Friendly and PDF ^