Nederland daalt opnieuw in corruptie-ranglijst van Transparency International

Nederland is in 2024 opnieuw een punt kwijtgeraakt in de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International, wereldwijd de meest gebruikte ranglijst om corruptie in de publieke sector in kaart te brengen. Hoewel Nederland nog net in de top 10 blijft staan, daalt ons land dit jaar van plaats 8 naar 9. Transparency International Nederland roept de regering-Schoof op maatregelen te nemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het (medisch) verschoningsrecht in de strafvordering

De fundamenten van het (medisch) verschoningsrecht zijn oud en gevestigd. In deze bijdrage wordt thematisch aandacht besteed aan de dynamiek die zich tegenwoordig in de regeling en toepassing van de bescherming van het verschoningsrecht in de strafvordering voordoet. Daarbij komen de bijzondere aspecten betreffende het medisch verschoningsrecht aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NIS 2: nieuwe taken en nieuwe verantwoordelijkheden voor het bestuur op het gebied van cybersecurity – niets nieuws onder de zon?

Naar aanleiding van nieuw in te voeren regels over cybersecurity, ter implementatie van de herziene Europese richtlijn netwerk- en informatiebeveiliging, zouden bestuurders een verhoogd risico op persoonlijke aansprakelijkheid lopen, aldus de waarschuwing van de Cyber Security Raad. In dit artikel gaan de auteurs in op de taken en verantwoordelijkheden die volgen uit NIS 2, wat dit betekent voor het takenpakket van bestuurders en besteden wij aandacht aan de mogelijkheid van bestuurdersaansprakelijkheid voor falende cyberbeveiliging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Lokale milieumisdrijven

Op 1 januari 2024 trad de Omgevingswet in werking. Onder het nieuwe regime moeten ook – en juist – lokale wetgevers de fysieke leefomgeving reguleren. Daarom stelt het provinciebestuur een omgevingsverordening vast, het waterschapsbestuur een waterschapsverordening en het gemeentebestuur een omgevingsplan. Deze lokale wetgeving wordt in belangrijke mate strafrechtelijk gesanctioneerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het begrip "zwaar ongeval" en de daarbij behorende zorgplicht: de hand overspeeld?

Een centrale bepaling in het milieu(straf)recht is de zorgplichtbepaling op grond waarvan exploitanten alle maatregelen moeten treffen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen daarvan voor de menselijke gezondheid en het milieu te beperken. Vele bedrijven zagen zich al geconfronteerd met bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke handhaving op grond van artikel 5, lid 1 Brzo. Waar een dergelijke handhaving soms veel weg leek te hebben van het vestigen van risicoaansprakelijkheid heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eind 2024 duidelijke grenzen gesteld als het gaat om het begrip "zwaar ongeval" en de daarbij behorende zorgplicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^