Klagen over verschoningsrecht

Verschoningsgerechtigde documenten blijven niet altijd onder de verschoningsgerechtigde. Vaak heeft zijn cliënt ook dergelijk materiaal in zijn bezit. Maar hoe wordt het verschoningsrecht dan gewaarborgd tijdens een doorzoeking bij die verdachte? En wie beslist daarover? De Hoge Raad wees hier onlangs twee interessante arresten over. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het geheim van de dokter in Straatsburg onthuld?

Dát een verband bestaat tussen het medisch verschoningsrecht en de uit het EVRM voortvloeiende positieve verplichtingen is niet aan twijfel onderhevig. Maar minder zekerheid bestaat over het antwoord op de vraag in hoeverre het door de Hoge Raad ontwikkelde leerstuk van de zeer uitzonderlijke omstandigheden strookt met de uit het EVRM voortvloeiende positieve verplichtingen. In dit artikel beogen de auteurs een antwoord op die vraag te formuleren. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag tegen beslag onder verschoningsgerechtigde (advocaat): Rb had klager niet n-o dienen te verklaren, maar behandeling klaagschrift dienen aan te houden en stukken in handen van RC moeten stellen

Hoge Raad 8 november 2016, ECLI:NL:HR:2016:2537

Het betreft in casu een verschoningsrechtzaak. De klager is een Luxemburgse advocaat. Hij staat een aantal Nederlandse cliënten bij die worden verdacht van witwassen van geld uit cannabishandel (het gaat om een fraudebedrag van meer dan 20 miljoen euro). De klager verricht voor zijn cliënten trustwerkzaamheden, is daardoor zelf ook verwikkeld in het witwasschandaal en wordt aangemerkt als een van de verdachten. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Rb had i.p.v. ongegrondverklaring klaagschrift stukken in handen RC moeten stellen teneinde beschikking te geven

Hoge Raad 25 oktober 2016, ECLI:NL:HR:2016:2418

Nu de Rechtbank heeft vastgesteld dat de klager met betrekking tot de bedoelde bestanden zich op zijn verschoningsrecht heeft beroepen en de Rechter-Commissaris daaromtrent (nog) niet heeft beslist, had de Rechtbank de behandeling van het klaagschrift dienen aan te houden en de stukken in handen van de Rechter-Commissaris moeten stellen teneinde een beschikking te geven als in art. 98, eerste lid, Sv bedoeld. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Weigering verstrekken medische gegevens na dood baby met een beroep op het medisch beroepsgeheim en hun verschoningsrecht. Raadkamer: waarheidsvinding prevaleert hier boven verschoningsrecht.

Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de dood van het slachtoffer waarbij de vader van het slachtoffer is aangemerkt als verdachte. In het kader van dat onderzoek heeft het Openbaar Ministerie van klaagster gevorderd om medische gegevens te verstrekken. Door de ziekenhuisjurist is aan de officier van justitie kenbaar gemaakt dat de betrokken arts(en) – ook nadat de ouders van het slachtoffer toestemming hadden verleend voor het verstrekken – met een beroep op het medisch beroepsgeheim en hun verschoningsrecht, geweigerd heeft/hebben aan dat verzoek te voldoen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^