Privilege disputes in the Netherlands can take over seven times longer to resolve than the timeframe set out by law, according to a report commissioned by the country’s Ministry of Justice. A report published on 15 January revealed that it takes an average of over seven months from the initial filing of a privilege complaint before a final decision on the matter by the court, based on an analysis of 41 cases between 2014 and 2019.
Read MoreUK Supreme Court: Email attachments are not privileged just because message is
/The Supreme Court has refused to interfere in a ruling that legal professional privilege (LPP) which covers an email does not extend to any attachments. The court has decided to refuse Mike Ashley’s Frasers Group permission to appeal against a Court of Appeal decision last year, stating that the application did not raise “an arguable point of law”.
Read MoreResultaten onderzoek naar knelpunten bij lange doorlooptijden door inzet verschoningsrecht
/Het WODC heeft een rapport gepubliceerd naar de knelpunten bij lange doorlooptijden door de inzet van het verschoningsrecht. Significant APE (in samenwerking met de Universiteit Utrecht) onderzocht in opdracht van het WODC wat de aard, omvang en doorlooptijden van de beroepen op het professioneel verschoningsrecht zijn en wat de gevolgen van substantiële doorlooptijden zijn voor strafrechtelijk onderzoek. Indien een geheimhouder een beroep heeft gedaan op zijn of haar verschoningsrecht, en de officier van justitie desondanks inzage wil in de betreffende stukken, is het in eerste instantie aan de rechter-commissaris hier een beslissing over te nemen.
Read MoreAdvies PG aan Hoge Raad: Oordeel dat de inbeslaggenomen telefoon van de kroongetuige in het Marengo-proces niet onder het verschoningsrecht valt in stand laten
/Parket bij de Hoge Raad 12 januari 2021, ECLI:NL:PHR:2021:18
Het oordeel van de rechtbank Amsterdam dat de bij de Amsterdamse deken inbeslaggenomen mobiele telefoon van de kroongetuige in het Marengo-proces niet (volledig) onder het verschoningsrecht valt, kan in stand blijven. Dat adviseert procureur-generaal Silvis de Hoge Raad in zijn conclusie.
Read MoreArtikel: Kabinet bedreigt verschoningsrecht in belastingzaken
/De ‘aanpassing’ die het kabinet voorstelt met het conceptwetsvoorstel tot ‘aanpassing en verduidelijking’ van het wettelijke verschoningsrecht van advocaten en notarissen jegens de Belastingdienst is niet nodig omdat het probleem dat het kabinet ermee zegt te willen oplossen niet bestaat. De reikwijdte van het verschoningsrecht is duidelijk, inmiddels ook voor het Global Forum van de OESO, die daar eerder nog vragen over had. Een ‘verduidelijking’ is daarom ook niet nodig. Door het conceptwetsvoorstel en de toelichting erbij ontstaat juist onduidelijkheid over de reikwijdte van het verschoningsrecht.
Read More