Hypocrisie en verschoningsrecht

Het OM ziet het verschoningsrecht als een belangrijke pijler van de rechtstaat. Dat staat althans op zijn website. De praktijk leert anders. Bij het strafrechtelijk onderzoek inzake Box Consultants zijn we er inmiddels wel achter gekomen dat het OM niet handelt volgens het adagium “practise what you preach”. Verre van dat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel plan van aanpak witwassen leidt tot afbrokkelen geheimhoudingsplicht en meer werk voor advocaat en notaris

Op 22 oktober jl. diende de minister van Financiën het wetsvoorstel Plan van Aanpak Witwassen in. Voor advocaten en notarissen verandert het volgende: Gevaar voor ‘shopgedrag’. Een probleem zou zijn dat de cliënt die door een instelling is geweigerd, of aan wie de dienstverlening is gestaakt, kan proberen om de dienst onder te brengen bij een andere instelling. Daarom moet (i) bij verhoogd risico van de zakelijke relatie/transactie, (ii) bij de toepasselijkheid van factoren als bedoeld in bijlage III van de vierde anti-witwasrichtlijn en (iii) bij verscherpt cliëntenonderzoek de dienstverlener onderzoeken of de cliënt bij een andere dienstverlener dienstverlening heeft afgenomen of afneemt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het verschoningsrecht van de advocaat – actuele ontwikkelingen

In dit artikel staat het verschoningsrecht van advocaten centraal. Nadat ratio en reikwijdte ervan zijn besproken, wordt ingegaan op enkele actuele thema’s: het verschoningsrecht van (buitenlandse) in-house-advocaten die in Nederland werken, het verschoningsrecht bij interne feitenonderzoeken en de schending door het Openbaar Ministerie van de vertrouwelijkheid van de communicatie tussen cliënt en advocaat in de geruchtmakende Box-zaak. Ten slotte wordt vooruitgeblikt op het voorstel tot modernisering van het Wetboek van Strafvordering en de wijze waarop het verschoningsrecht daarin zal worden verankerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Informeel verschoningsrecht ziet op advisering, niet op feitelijke gegevens

Rechtbank Gelderland 6 september 2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:5481

Een accountant heeft geen ‘informeel verschoningsrecht’ ten aanzien van feitelijke informatie over geld dat door een onderneming apart is gezet ten behoeve van een herinvesteringsreserve. Dat heeft de Rechtbank Gelderland in kort geding beslist. Volgens de voorzieningenrechter kan het informele verschoningsrecht gelden als sprake is van advisering aan de cliënt, maar zal dan per stuk aangegeven moeten worden dat beroep op het verschoningsrecht gerechtvaardigd is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Proefschrift: Fiscale Geheimhoudingsplicht

De fiscale geheimhoudingsplicht moet waarborgen dat het materiële belastingrecht wordt nageleefd en dat de Belastingdienst gegevens geheimhoudt. Fiscale geheimhouding beoogt niet alleen het belang van de inspecteur te beschermen, maar ook de privacy van de belastingplichtige en betrokken derden. De uitgangspunten van geheimhouding staan al decennialang onder druk vanwege toenemende (internationale) gegevensuitwisseling. Zo leiden de vooringevulde belastingaangiftes van particulieren jaarlijks in feite tot 8 miljoen schendingen van de fiscale geheimhoudingsplicht. In het proefschrift van Bram van der Sar (Universiteit Leiden) wordt antwoord gegeven op de vraag of de huidige fiscale geheimhoudingsbepaling ex art. 67 AWR nog aan de oorspronkelijke doelstellingen voldoet - of dat aanpassingen nodig zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^