OM-Aanwijzingen over zelfonderzoek en zelfmelding voor de zomer in consultatie

Eerder is door het WODC onderzoek uitgevoerd naar ervaringen met zelfonderzoek en zelfmelding door bedrijven die verdacht worden van fraude of corruptie. Hoe nu verder? Dat valt te lezen in de Beslisnota kabinetsreactie zelfonderzoek en zelfmelding van fraude en corruptie door bedrijven van 26 februari. Het Openbaar Ministerie is voornemens om regulering van deze onderwerpen vorm te geven in een of twee OM-Aanwijzing(en). Deze Aanwijzing(en) zullen naar verwachting rond de zomer van 2024 in consultatie gaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Calamiteitenrapportages & verschoningsrecht

Na de melding van een calamiteit of geweld in de zorgrelatie draagt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de zorgaanbieder doorgaans op om een intern onderzoek te doen naar de gang van zaken. In de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) staat dat calamiteitenrapportages alleen aan het Openbaar Ministerie (OM) kunnen worden verstrekt als de informatie redelijkerwijs niet op een andere wijze kan worden verkregen. Daarnaast geldt ook het verschoningsrecht. Twee rechtbanken hebben inmiddels in twee verschillende zaken geoordeeld dat zorgaanbieders hun calamiteitenrapportages niet aan het OM hoefden te verstrekken. Beide zorgaanbieders hadden zich verzet tegen de vorderingen van het OM om calamiteitenrapportages.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Leestip: The Legal Privilege (un)covered

Experts uit verschillende landen met verschillende rechtssystemen bespreken het verschoningsrecht aldaar. Niet alleen omdat het interessant is om te weten hoe het verschoningsrecht elders is geregeld, maar vooral ook om kennis op te doen over het verschoningsrecht in andere landen, zodat bij internationale samenwerking tussen advocaten duidelijk wordt hoe de belangen van de cliënt het beste gewaarborgd kunnen worden. Het verschoningsrecht is er immers voor de cliënt (waar ook ter wereld) en niet voor de advocaten zelf. Het boek is gratis te downloaden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Waarborging van geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht

Recent werd de stelling geponeerd dat een advocaat niet zonder toestemming van andere verschoningsgerechtigden, hun stukken in een procedure zou mogen gebruiken. Ik zie dat anders. Gekeken moet worden naar datgene wat het verschoningsrecht beoogt te beschermen. Aan de hand daarvan leiden verschillende situaties tot verschillende uitkomsten. Ook zonder beroep van de advocaat of andere vertrouwenspersoon op het verschoningsrecht, blijft diens geheimhoudingsplicht bestaan. Hoewel het primair aan de geheimhouder is om een beroep op diens verschoningsrecht te doen, komt aan de cliënt daarnaast een eigen recht toe om openbaring van diens vertrouwelijke communicatie te weigeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FIOD-accountant doorgehaald na schending verschoningsrecht in Box-zaak

Accountantskamer 21 december 2023, 2023-882 RA AA

In de Box-zaak rondom het verschoningsrecht is door een advocaat van Stibbe een tuchtklacht ingediend bij de Accountantskamer tegen een accountant die bij de FIOD werkt. Deze schond het verschoningsrecht van de advocaat, zo heeft de Accountantskamer geoordeeld. Deze zaak leverde de accountant eerder al twee berispingen op. Nu, in deze zaak, wordt de betreffende accountant voor een half jaar doorgehaald in het register.

Read More
Print Friendly and PDF ^