Vrijspraak witwassen en niet-ambtelijke omkoping (onderzoek Everest)

Rechtbank Noord-Holland 23 december 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:11655

Anders dan het OM heeft gesteld, is de rechtbank van oordeel dat het dossier onvoldoende onderbouwing bevat voor de stelling dat sprake zou zijn van een gefingeerde overeenkomst van opdracht tussen de Verdachte en naam 8, om te verhullen dat er steekpenningen werden betaald in ruil voor vertrouwelijke informatie. Uit de inhoud van de e-mails en de afgeluisterde gesprekken die zich in het dossier bevinden, kan worden afgeleid dat naam 8 advieswerkzaamheden verrichtte voor de verdachte, bijvoorbeeld over de aankoop en financiering van vastgoedobjecten. In dat verband heeft naam 8 onder meer informatie met de Verdachte gedeeld, die betrekking had op de vastgoedportefeuille van Duitse bank. Het is de rechtbank niet duidelijk geworden of naam 8 dit nu (steeds) deed in zijn hoedanigheid van lasthebber van Duitse bank of als adviseur van de verdachte. Wat daarvan ook zij, naam 8 heeft verklaard dat het geen vertrouwelijke informatie betrof en dat hij dit niet alleen aan de Verdachte verstrekte maar ook aan anderen met als doel een hogere bieding uit de markt te krijgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cryptocurrencies and National Security: The Case of Money Laundering and Terrorism Financing

This Article reviews the anti-money laundering and counter-financing of terrorism (AML/CFT) framework and its application to cryptocurrencies. Then, it presents case studies demonstrating the important contributions that the AML/CFT toolkit has made to countries’ security. The case studies include the seizing of cryptocurrency used by terrorists for fundraising, revealing the identity of attackers in a ransomware cyberattack, and arresting terrorists who were paid through cryptocurrency and tracked before completing their planned attack. The Article concludes with recommendations for further actions that the global community, individual countries, and the private sector should take to better tackle AML/CFT risks, including unaddressed cryptocurrency-related challenges posed by decentralized systems.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Privacy op de tocht door nieuwe witwasaanpak

Het wetsvoorstel 'Plan van aanpak witwassen' zet fundamentele belangen op het spel. Het gaat hierbij om het recht op privacy en de gegevensbescherming van alle Nederlanders. Volgens advocaat Fleur le Roy schreeuwt dat om een veel betere motivering van het kabinet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Proefschrift: Het daderschap van de rechtspersoon

Met het Drijfmestarrest uit 2003 heeft de Hoge Raad een richtinggevend, maar tegelijkertijd open kader ontwikkeld voor het vaststellen van het daderschap van de rechtspersoon. In dit proefschrift wordt aan de hand van 300 uitspraken onderzocht hoe sindsdien in de feitenrechtspraak invulling is gegeven aan het Drijfmestkader. Dat leidt tot nieuwe inzichten, concrete handreikingen en tot een nieuw fundament voor het daderschap van de rechtspersoon - dat als ondergrens kan dienen. Daarnaast is het belang van een deugdelijke motivering van de toepassing van het Drijfmestkader gebleken, omdat dat bijdraagt aan de aanvaardbaarheid van rechterlijke beslissingen tot de vaststelling van daderschap van een rechtspersoon.

Lees verder:

Lees ook:

Print Friendly and PDF ^

Beperk de Wwft-meldplicht tot verdachte transacties

In oktober 2022 heeft minister Kaag het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen bij de Tweede Kamer ingediend. Dit voorstel strekt tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In het voorstel is ten onrechte geen verhoging van de meldingsdrempel voor financiële instellingen opgenomen. De minister houdt het meldsysteem het liefst "zo laagdrempelig mogelijk". Maar dat is nou precies het probleem.

Read More
Print Friendly and PDF ^