Prioriteiten EIOPA 2022-2024

In het kader van het EU actieplan sustainable finance publiceerde EIOPA, de Europese toezichthouder op de verzekeringsmarkt, een driejarenplan: EIOPA’s priorities to address sustainability risk. De opdracht voor (her)verzekeraars luidt: duurzaamheidsrisico’s integreren in het risicobeheer en maatregelen nemen om consumenten te beschermen en de financiële stabiliteit te waarborgen. EIOPA vertaalt dit ‘streven’ naar zeven focuspunten voor de komende jaren. Wat betekent dit concreet voor verzekeraars? (In volgrode van belangrijkheid):

Read More
Print Friendly and PDF ^

ESG expectations: an incentive for... corporate fraud?

If 2020 was the wake-up call that thrust the environmental, social and governance (ESG) movement into mainstream consciousness, then 2021 was the year in which it came to dominate the corporate and regulatory agenda in the UK and much of Europe. This has significantly increased pressures on ESG targets and results, which will inevitably lead to a greater risk of fraud. With increasing pressure to improve performance, could ESG become the next big corporate fraud?

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

ESMA prioritises the fight against greenwashing in its new Sustainable Finance Roadmap

The European Securities and Markets Authority (ESMA), the EU’s securities markets regulator, has recently published its Sustainable Finance Roadmap 2022-2024 (Roadmap). ESMA identifies three priorities for its sustainable finance work: (i) Tackling greenwashing and promoting transparency; (ii) Building National Competent Authorities’ (NCAs) and ESMA’s capacities in the sustainable finance field; and (iii) Monitoring, assessing and analysing ESG markets and risks.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sterke toename klimaatrechtspraak (verwacht)

De druk op ondernemingen om hun emissies te beperken wordt steeds sterker. Klimaatwetenschappers, regelgevers, aandeelhouders en marktpartijen dringen aan op actie. Ook de rechtspraak mengt zich in het debat. Waar de zaken aanvankelijk vooral gingen over de vraag of overheden voldoende doen, worden private partijen recentelijk steeds vaker aangesproken. De verwachting is dat met de toenemende regelgeving en klimaaturgentie het aantal rechtszaken en aansprakelijkheden verder zal stijgen. De recente brief van Milieudefensie aan meerdere Nederlandse systeemspelers lijkt een verdere stap in die richting.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Green Deal: EU investeert meer dan 110 miljoen euro in LIFE-projecten voor milieu en klimaat in 11 EU-landen

De Commissie kondigde onlangs een investering aan van meer dan 110 miljoen euro in geïntegreerde projecten voor milieu- en klimaatbescherming van het LIFE-programma. De projecten zijn geselecteerd na een oproep tot het indienen van voorstellen voor het jaar 2020. Met de financiering wordt steun verleend aan belangrijke nieuwe milieu- en klimaatprojecten in 11 EU-landen: Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Nederland, Polen en Slovenië. De projecten dragen bij tot een groen herstel na de COVID-19-pandemie en ondersteunen de doelstellingen van de Europese Green Deal om de EU uiterlijk 2050 klimaatneutraal te maken en de vervuiling tot nul terug te brengen. De projecten illustreren hoe belangrijke doelstellingen van de Europese Green Deal in het kader van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en het EU-actieplan voor de circulaire economie kunnen worden verwezenlijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^