Voorstel Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive niet in lijn met internationale normen en Nederlands IMVO beleid

Op 23 februari 2022 publiceerde de Europese Commissie dan eindelijk het voorstel voor een Europese Richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (de Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Deze richtlijn zou gebaseerd zijn op OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles for business and human rights (UNGPs). Dit is het internationale normenkader op basis waarvan alle bedrijven mensenrechten moeten respecteren, een negatieve impact op het milieu dienen te vermijden en waarbij slachtoffers toegang moeten hebben tot een effectief rechtsmiddel als er desondanks schendingen of vervuiling plaatsvinden (due diligence). Het voorstel is daar echter niet mee in lijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De klimaatzorgplicht: aanknopingspunten bij het opstellen van een klimaatplan

Van ondernemingen wordt steeds meer verwacht op het gebied van ESG. Met name op het gebied van de “E” (Environment) is veel gaande. In de Shell/Milieudefensie-uitspraak van mei 2021 (“Shell-uitspraak”), nam de rechtbank een privaatrechtelijke klimaatzorgplicht aan, op grond waarvan Shell in 2030 de uitstoot met netto 45% terug moet hebben gebracht (ten opzichte van 2019). Deze uitspraak heeft geleid tot een onzeker speelveld voor ondernemingen en financiële instellingen. Er bestaan belangrijke vragen over de reikwijdte van de klimaatzorgplicht en hoe hier in de praktijk vorm aan moet worden gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: ESG, een korte inleiding

ESG staat voor Environmental, Social, Governance. Bij Environment gaat het onder meer om de vraag hoe een onderneming bijdraagt aan en presteert op het gebied van milieu-uitdagingen (bv. CO2-uitstoot, afval, verontreiniging, ontbossing, biodiversiteit en klimaatverandering). De sociale criteria kijken naar hoe een onderneming omgaat met de betrokken medewerkers en klanten (bv. beheer van het menselijk kapitaal, diversiteit en gelijke kansen, werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid en misleidende verkoop).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een voedselzaak tegen de overheid

Dit artikel behandelt de juridische mogelijkheden en grenzen om via een voedselzaak bij de Nederlandse rechter de Nederlandse overheid te bewegen tot verandering van het huidige vrijblijvende voedingspreventiebeleid. Daartoe worden de volgende vragen beantwoord: in welke mate vormt de Urgenda-procedure een leidraad voor aansprakelijkheid van de Nederlandse staat op het gebied van voeding? Welk juridisch kader is opportuun voor een voedselzaak tegen de overheid?

Read More
, , , ,
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Towards European consensus on climate change as a human rights problem

This article discusses the emerging trend to treat climate change as a human rights problem. This serves as an argument for an evolutive interpretation of the ECHR that does more justice to the nature of the problem of climate change.

Read More
Print Friendly and PDF ^