De klimaatzorgplicht: aanknopingspunten bij het opstellen van een klimaatplan
/Van ondernemingen wordt steeds meer verwacht op het gebied van ESG. Met name op het gebied van de “E” (Environment) is veel gaande. In de Shell/Milieudefensie-uitspraak van mei 2021 (“Shell-uitspraak”), nam de rechtbank een privaatrechtelijke klimaatzorgplicht aan, op grond waarvan Shell in 2030 de uitstoot met netto 45% terug moet hebben gebracht (ten opzichte van 2019). Deze uitspraak heeft geleid tot een onzeker speelveld voor ondernemingen en financiële instellingen. Er bestaan belangrijke vragen over de reikwijdte van de klimaatzorgplicht en hoe hier in de praktijk vorm aan moet worden gegeven.
Ondertussen wordt druk uitgeoefend op entiteiten om zo snel mogelijk tot een ambitieus en concreet klimaatplan te komen. In een recente brief aan 29 “grote vervuilers” heeft Stichting Milieudefensie de deadline voor de klimaatplannen gesteld op 15 april 2022. De klimaatplannen zullen vervolgens onder een vergrootglas worden gelegd. Achterblijvers kunnen naar verwachting een dagvaarding tegemoetzien. De druk is daarom groot. Dit artikel schetst de status quo, gaat in op de klimaatzorgplicht en beoogt vervolgens een aantal aanknopingspunten te bieden voor het opstellen van een klimaatplan.
Lees verder:
De klimaatzorgplicht: aanknopingspunten bij het opstellen van een klimaatplan door M.J. Faber in Bedrijfsjuridische Berichten