Hof oordeelt over toelaten nieuwe partijen in zaak Milieudefensie-Shell Plc.

Milieudefensie is met andere partijen een procedure tegen Shell begonnen om Shell te gebieden haar CO2-emissies drastisch te beperken. De rechtbank heeft Milieudefensie grotendeels in het gelijk gesteld. Shell is in hoger beroep gekomen bij het gerechtshof Den Haag. Twee stichtingen, de Stichting Climate Intelligence (Clintel) en de Stichting Milieu en Mens (M&M), hebben toelating tot deze procedure gevorderd. Het hof laat M&M toe tot de procedure. Clintel wordt niet toegelaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ondernemen met oog voor mens, milieu en maatschappij: van nobel streven tot witwassen

Een betere wereld begint bij jezelf, wordt vaak beweerd. Maar is dat wel voldoende als het gaat om het klimaat en mensenrechtenschendingen in de wereld? En welke rol spelen bedrijven hierin? Op onze aarde leven bijna acht miljard mensen. Voor de weerslag op de aarde van die acht miljard mensen en hun doen en laten is steeds meer aandacht. Afwegingen van overheden, bedrijven en consumenten op dit gebied staan in de schijnwerpers. Voor bedrijven zijn de normen van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ in dat kader van belang. Er is steeds meer aandacht voor het feit dat bedrijven als deelnemers aan het maatschappelijke verkeer een eigen verantwoordelijkheid hebben om de gevolgen van ondernemen te bezien. Dat gaat dan onder meer over de weerslag op het milieu en op het gebied van arbeid, zoals kinder- en dwangarbeid. Er verschijnen vele hoopvolle berichten in het nieuws van bedrijven met een nobel streven op deze terreinen, die echt het verschil willen en kunnen maken. Er zijn echter ook bedrijven die zich aan de andere kant van het spectrum begeven. Bedrijven die direct of indirect (opzettelijk) een negatieve impact hebben op terreinen als milieu en arbeid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

A criminal law response to climate change

The past decade has seen a significant rise in interest in climate obligations under the European Convention on Human Rights (ECHR). There is an almost unanimous opinion in literature that climate change can lead to far-reaching violations of human rights. Mary Robinson, former United Nations High Commissioner for Human Rights, even deems global warming ‘the greatest human rights challenge of the twenty-first century‘. This raises the question of whether the ECHR can oblige the use of criminal law to mitigate climate change.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM: Voor 2024 nog grote stappen nodig in duurzaamheidsinformatie jaarverslaggeving

Per 1 januari 2024 gelden aangescherpte transparantieregels voor de duurzaamheidsinformatie (ESG) in het jaarverslag van de grootste beursgenoteerde ondernemingen; de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hiermee wordt bijvoorbeeld duidelijk wat klimaatverandering betekent voor de waardeontwikkeling van een onderneming en wat hun impact is op het milieu. Vooruitlopend daarop heeft de AFM een verkenning gedaan naar hun rapportage over klimaat, en de assurance hierbij. Er blijken nog grote stappen nodig om 2024 te kunnen halen. AFM ziet ook goede voorbeelden.

Read More
, , , ,
Print Friendly and PDF ^

Raad voor de rechtspraak: Handhaving bij wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen is te onduidelijk

‘Maak beter duidelijk waarom naast het opleggen van bestuurlijke boetes, het ook nodig is om strafrechtelijk te handhaven om schendingen van mensenrechten en vervuiling van het milieu bij Nederlandse internationale ondernemingen tegen te gaan.’ Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in een gepubliceerd wetgevingsadvies over het initiatiefwetsvoorstel duurzaam en verantwoord internationaal ondernemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^