DSA nu van toepassing op alle onlinedienstverleners

In het kader van de Digitale dienstenverordening (DSA) zijn EU-gebruikers vanaf nu beter beschermd tegen illegale goederen en content en worden hun rechten gewaarborgd op onlineplatforms van alle onlinetussenpersonen in de EU waar zij in contact komen met andere gebruikers, informatie delen of producten kopen. Per 17 februari 2024 is de Digitale dienstenverordening (DSA) van toepassing op alle onlinetussenpersonen in de EU. De DSA is al sinds eind augustus 2023 van toepassing op de 19 zeer grote onlineplatforms en zeer grote zoekmachines die in april 2023 werden aangewezen. Drie andere platforms die in december 2023 als zeer grote onlineplatforms werden aangewezen, hebben tot eind april 2024 de tijd om de strengste verplichtingen van de DSA na te komen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Welke Europese antiwitwas-regelgeving komt eraan?

Recent informeerde de Minister van Financiën (mede namens J&V) de Tweede Kamer over de ophanden zijnde Europese antiwitwas-regelgeving: het pakket met Europese wetgevende voorstellen op het terrein van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering (AML-pakket).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorkomen dat gegevens van slachtoffers zonder noodzaak ter kennis komen van verdachten en anderen

Op 16 februari is het concept-Besluit bescherming slachtoffergegevens in processtukken in internetconsultatie gegaan. Deze ontwerp-AMvB strekt ertoe te voorkomen dat gegevens van slachtoffers zonder noodzaak ter kennis komen van de verdachte en anderen. Het doel daarvan is het versterken van de rechtspositie van slachtoffers en een betere bescherming van hun privacy. Tegelijkertijd moet een goede procesvoering gewaarborgd blijven, door gegevens van slachtoffers wél te vermelden indien deze redelijkerwijs van belang kunnen zijn voor door de rechter te nemen beslissingen. Door alleen die gegevens van het slachtoffer te vermelden die de rechter nodig heeft voor het nemen van een beslissing in de strafzaak, kan spanning tussen de privacy van het slachtoffer enerzijds en een behoorlijke en eerlijke berechting van de verdachte anderzijds worden vermeden.  

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verdrag ondertekend om internationale misdrijven beter aan te pakken

Op woensdag 14 februari 2024 hebben 32 staten het Verdrag van Ljubljana – Den Haag ondertekend in het Vredespaleis in Den Haag. Namens het Koninkrijk der Nederlanden ondertekende staatsecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg. Het internationale verdrag bevat afspraken over de juridische samenwerking bij het opsporen, vervolgen en berechten van internationale misdrijven, zoals genocide, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. Dit verdrag vergemakkelijkt de samenwerking tussen staten, waarmee straffeloosheid bij ernstige misdrijven effectiever kan worden bestreden

Read More
Print Friendly and PDF ^

EU Anti-corruptie Pakket: Europarlementariërs dringen aan op strengere maatregelen en sancties

Vorige week heeft de Commissie burgerlijke vrijheden het concept voor het onderhandelingsmandaat voor strengere regels tegen corrupte in de EU goedgekeurd. Het voorstel, dat werd aangenomen met 63 stemmen voor, twee tegen en twee onthoudingen, bouwt voort op het ontwerp van de Europese Commissie voor een anticorruptierichtlijn die het bestaande wetgevingskader dient te versterken.

Read More
Print Friendly and PDF ^