Dagvaarding (gedeeltelijk) nietig i.v.m. ontbreken van de omschrijving van de feitelijke oplichtingshandelingen in TLL

Rechtbank Den Haag 24 januari 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:768

In het onder 1 ten laste gelegde is opgenomen dat verzekeraar naam is bewogen tot afgifte van enig goed, te weten een geldbedrag van €590.050. De tenlastelegging vermeldt evenwel slechts de delictsomschrijving, waarin termen voorkomen die niet voldoende feitelijk zijn en die dus – conform de eis van artikel 261 lid 2 – dienen te worden verfeitelijkt. Dit is niet gebeurd. Het gevolg daarvan is dat de rechtbank van oordeel is dat de dagvaarding voor wat betreft dit gedeelte niet aan de eisen van de wet voldoet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Webinar Update Financieel-economisch strafrecht | 2e helft 2023

Het financieel-economisch (bijzonder) strafrecht is continue in beweging. Ieder half jaar wordt u tijdens deze cursus voorzien van een update van de belangrijkste ontwikkelingen op dit vakgebied. De cursus is een essentiële halfjaarlijkse opfrisser voor iedereen die zich met het bijzonder strafrecht bezighoudt. Deelnemers krijgen een overzicht van gebeurtenissen en verschuivingen op het terrein van wetgeving, rechtspraak en literatuur. Welke wetten en regels maakten hun entree? Wat is de meest kenmerkende rechtspraak? Welke inzichten en beschouwingen kwamen naar boven in de vakliteratuur?

Read More
/Source
,
Print Friendly and PDF ^

Eenvoudig witwassen van geldbedragen verband houdende met factuurfraude d.m.v. Binance-account: ‘toebehoren aan’ criterium valt in nadeel van verdachte uit, nu hij geen openheid heeft gegeven

Rechtbank Limburg 22 december 2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:7509

Nu de verdachte het achterste van zijn tong niet heeft laten zien, en de politierechter van oordeel is dat hij de enige dader is, kan het niet zo zijn dat door het verplaatsen van voornoemd bedrag de verdachte het ‘toebehoren aan’ vereiste in zijn voordeel zou kunnen laten uitvallen. Immers, nu het geld zich niet meer op het account van de verdachte bevindt, zou niet kunnen worden vastgesteld dat het bedrag nog aan hem toebehoort. Daarmee zou de verdachte worden beloond voor zijn foute gedrag, waarbij hij aldus geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen. Hoewel de politierechter uitspraken is tegengekomen waarin voornoemd vereiste eng werd uitgelegd, zal de politierechter dit vereiste ten nadele van de verdachte interpreteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het Zwarte Ruiter-arrest: gemengde gevoelens over een mijlpaal in het sanctierecht

Waar leken bij de ‘Zwarte Ruiter’ zullen denken aan de Nazgûl uit The Lord of the Rings, aan een vogel uit de familie van snipachtigen, aan het bekende verhaal over Don Diego de la Vega, of meer lokaal aan de naam van een vermaard muziekcafé in Den Haag, een molen in Alkmaar, een bierbrouwerij in Maastricht of een buurtschap nabij Steenbergen, denken strafrechtsgeleerden bij die naam aan de rechtsregel dat het adagium ‘dat geen straf mag worden opgelegd die zwaarder is dan door de schuld van de dader wordt gerechtvaardigd’ in geen rechtsregel steun vindt.In deze bijdrage wordt gereflecteerd op de huidige betekenis van dit arrest voor het sanctierecht, waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij de feitelijke context van de zaak en de staat van het sanctierecht in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europees akkoord over Zesde anti-witwasrichtlijn

Onlangs hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over de Zesde anti-witwasrichtlijn en de Verordening betreffende gemeenschappelijke EU-regulering.

De belangrijkste highlights uit de regelgeving:

  • Uniform EU-toezicht en consistente toepassing van regels en sancties

  • Informatie over uiteindelijke begunstigden moet toegankelijk zijn

  • Meer bevoegdheden voor financiële inlichtingeneenheden (FIU's)

  • EU-limiet van 10.000 euro voor grote contante betalingen

  • Transparantieregels vanaf 2029 van toepassing op voetbalclubs

Read More
Print Friendly and PDF ^