Grootschalige cybercrimezaak: verdachte blijft langer vast zitten

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland verdenkt een 26-jarige verdachte uit Assen van meerdere grote delicten op het gebied van cybercriminaliteit. De hacker heeft zich volgens het OM op grote schaal schuldig gemaakt aan het kraken van e-mail-, cryptovaluta- en webshopaccounts. Eind januari werd de verdachte aangehouden en sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een morele weegschaal bij goed-goed dilemma’s in de bestuurskamer

Bij besluitvorming in de bestuurskamers is het essentieel dat bestuurders en commissarissen streven naar het behartigen en maximaliseren van de belangen van al hun stakeholders, maar ook dat zij zich houden aan morele normen en waarden. Dit vereist het zorgvuldig navigeren door complexe situaties waarbij belangen soms conflicteren en morele waarden met elkaar in strijd kunnen zijn. Een 'morele weegschaal' is dan misschien ook een toepasselijkere metafoor dan een 'moreel kompas'. Terwijl een kompas een duidelijke richting aangeeft, suggereert een weegschaal een proces van afwegen, van balanceren tussen verschillende waarden en belangen. Ethische besluitvorming vaak gaat over het vinden van het meest verantwoorde evenwicht tussen concurrerende goeden, rekening houdend met de langetermijngevolgen van elke beslissing. Het begrip en de toepassing van goed-goed dilemma's is in dit verband bijzonder interessant. Goed-goed dilemma's belichten het feit dat ethische besluitvorming vaak gaat over de soms onmogelijke opgave om te kiezen tussen positieve morele normen, die elkaar soms uitsluiten en waarbij elk keuze implicaties heeft voor verschillende groepen stakeholders. In dit artikel worden vier categorieën van goed-goed dilemma's beschreven en geïllustreerd met casussen waarbij bestuurders en commissarissen gedwongen werden een keuze te maken.   

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Unie stelt schending en omzeiling van EU-sancties strafbaar

De Raad en het Europees Parlement hebben een EU-richtlijn aangenomen waarmee schendingen of omzeiling van EU-sancties in de EU-lidstaten vervolgd kan worden. Bepaalde acties, zoals het helpen omzeilen van een reisverbod, de handel in gesanctioneerde goederen of het verrichten van verboden financiële activiteiten, worden door de nieuwe regels in alle EU-lidstaten als strafbare feiten beschouwd. Ook het aanzetten tot, hulp bij en medeplichtigheid aan deze feiten worden strafbaar gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtsmacht: HR over toepasselijkheid van Nederlandse strafwet op gedragingen die buiten NL hebben plaatsgevonden en deel uitmaken van strafbaar feit dat op in NL gelegen plaatsen is gepleegd

Hoge Raad 16 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:611

De Hoge Raad herhaalt eerdere overwegingen met betrekking tot de toepasselijkheid van de Nederlandse strafwet op gedragingen die buiten Nederland hebben plaatsgevonden en deel uitmaken van een strafbaar feit dat op in Nederland gelegen plaatsen is gepleegd. ’s Hofs oordeel dat het OM wegens het ontbreken van rechtsmacht niet-ontvankelijk is in de vervolging van het ten laste gelegde behulpzaam zijn “bij het zich verschaffen van toegang tot en/of doorreis door Duitsland” getuigt van een onjuiste rechtsopvatting. Aan verdachte wordt immers ook verweten dat hij een ander behulpzaam is geweest bij het zich verschaffen van toegang tot en doorreis door Nederland, en dat hij, zoals ook is bewezenverklaard, daartoe zijn voertuig ter beschikking heeft gesteld en samen met die ander na eerdere aanhouding in Duitsland verder is gereisd met als bestemming Rotterdam/Oosterschelde-gebied.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Eisen die aan herzieningsaanvraag worden gesteld

Hoge Raad 16 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:610

Alleen een herzieningsaanvraag die aan de door de Hoge Raad gestelde motiveringseis voldoet, kan in behandeling worden genomen. Een aanvraag die onvoldoende is gemotiveerd, is niet een aanvraag als in de wet bedoeld. Dit betekent dat indien een aanvraag een beroep doet op een met stukken onderbouwd gegeven a.b.i. art. 457 lid 1 sub c Sv, (a) aanvraag een nauwkeurige omschrijving moet bevatten van dit gegeven (novum) en dat dus niet kan worden volstaan met verwijzing naar bijgevoegde stukken waaruit zo’n novum zou moeten blijken; (b) aanvraag de redenen moet vermelden waarom novum tot één van (in art. 457 lid 1 sub c Sv) genoemde beslissingen zou hebben kunnen leiden; (c) aanvraag, indien deze ertoe strekt bewijsvoering aan te tasten, met voldoende precisie moet uiteenzetten (i) waarom bepaald onderdeel van bij aanvraag gevoegde stukken leidt tot ernstige twijfel aan juistheid van nauwkeurig aangeduid gedeelte van bewijsvoering, en (ii) waarom dat leidt tot ernstig vermoeden dat onderzoek van zaak, als dat gegeven toen bekend was geweest, zou hebben geleid tot vrijspraak. Alleen als een aanvraag aan deze eisen voldoet, kan de Hoge Raad beoordelen of de aanvraag gegrond is.

Read More
Print Friendly and PDF ^