HvJ EU: EU-recht verzet zich niet tegen de deelname van een verdachte aan de terechtzitting via videoconferencing

HvJ EU 4 juli 2024, C-760/22 (FP e.a.)

Het EU-recht bevat geen regeling voor de kwestie of de lidstaten kunnen bepalen dat in het kader van een strafprocedure de verdachte op zijn uitdrukkelijk verzoek via videoconferentie kan deelnemen aan de zittingen. Een dergelijke kwestie valt derhalve onder het nationale recht. De nationale regels moeten wel het recht op een eerlijk proces, het vermoeden van onschuld en de rechten van de verdediging eerbiedigen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Bulgaarse rechter.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Aanhoudingen in FIOD-onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping

Op 20 augustus zijn twee mannen (60 en 69) uit Vinkel en Zeist aangehouden in een onderzoek naar omkoping en valsheid in geschrift. Een derde verdachte (53) uit Zeist is opgevangen toen hij op 26 augustus landde op Rotterdam The Hague Airport. Een bedrijfspand, de woningen en vervoermiddelen van de verdachten zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers en vermogen, waaronder drie panden, vijf vervoersmiddelen, kunst, contant geld en dure sieraden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor dodelijk arbeidsongeval met hoogwerker in Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 30.000 euro opgelegd aan een producent van hoogwerkers uit Limburg, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Tevens betaalt het bedrijf een schadevergoeding aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kan het bewijs voor een beboetbaar feit worden geleverd door middel van een bewijsvermoeden?

Advocaat-Generaal Koopman wees op 5 juli 2024 een vijftal conclusies over de bewijsmaatstaf bij bestuurlijke boetes. Bij deze vijf conclusies, die op 19 juli 2024, zijn gepubliceerd, hoort een gemeenschappelijke bijlage (ECLI:NL:PHR:2024:774). De A-G gaat in op de vraag of  door de inspecteur gebruik kan worden gemaakt van bewijsvermoedens voor het leveren van bewijs van een beboetbaar feit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over de ondoorzichtige werking van sancties bij milieucriminaliteit

Milieucriminaliteit kan ernstige gevolgen hebben voor de natuur, de leefomgeving, de veiligheid en gezondheid van personen, de overheidsfinanciën en de economie. Er bestaan uiteenlopende vormen van milieucriminaliteit. Te denken valt onder meer aan illegale lozingen in bodem of water, drugsdumpingen, illegale uitstoot van zware en/of chemische industrie, mestfraude en illegale handel in afval en in exotische diersoorten. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bedraagt de schade van milieucriminaliteit alleen al in Nederland enkele miljarden euro’s per jaar. Het recht vormt een belangrijk instrument om milieucriminaliteit te beperken of te voorkomen. Recent onderzoek wijst echter uit dat er onvoldoende zicht is op het stelsel van toezicht en handhaving om milieucriminaliteit te adresseren. Zo is meer zicht nodig op specifiek het functioneren van de strafrechtsketen bij milieudelicten en eventuele knelpunten die zich daarin voordoen, zodat duidelijker wordt voor welke strafrechtelijke reactie of sanctie bij welk type milieudelict en type dader het best kan worden gekozen.

Read More
Print Friendly and PDF ^