Artikel: Kroniek jurisprudentie materieel milieustrafrecht

Deze kroniek biedt een overzicht van interessante jurisprudentie op het gebied van materieel milieustrafrecht in de periode van 2019 tot en met eind april 2024. De onderwerpen zijn door mij geselecteerd aan de hand van verschenen jurisprudentie en deze kroniek is dus niet bedoeld als volledig overzicht van álle jurisprudentie die op het gebied van materieel milieustrafrecht is verschenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man veroordeeld tot celstraf na omkoping als ambtenaar Belastingdienst

Rechtbank Den Haag 30 september 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:15487

De rechtbank Den Haag heeft een 37-jarige verdachte uit Den Haag veroordeeld nadat hij zich als ambtenaar van de Belastingdienst gedurende anderhalf jaar heeft laten omkopen. Hij verstrekte tientallen (persoons)gegevens uit de systemen van de Belastingdienst aan derden. Het geld dat hij daarmee verdiende, heeft hij witgewassen. De man krijgt een celstraf van 36 maanden. Ook mag hij gedurende 5 jaar geen functie als ambtenaar bekleden. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De regels van het OM over de kennisneming van processtukken door slachtoffers nader beschouw

Op 1 maart 2024 is de Aanwijzing slachtoffers in het strafproces in werking getreden. Deze Aanwijzing vervangt de Aanwijzing Slachtofferrechten en bevat nieuwe regels voor de kennisneming van processtukken door slachtoffers. Het Openbaar Ministerie hanteert sindsdien het uitgangspunt dat voor het weigeren van een verzoek tot kennisneming van processtukken door het slachtoffer geen machtiging van de rechter-commissaris is vereist en het slachtoffer tegen deze beslissing geen bezwaar kan maken bij de rechter-commissaris. In deze bijdrage wordt dit standpunt door de auteur betwist aan de hand van wetsgeschiedenis, jurisprudentie en literatuur.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Motie over afzien van de beleidslijn dat bedrijven zelfonderzoek mogen inzetten bij fraude en corruptie

Op 26 september jl. vond een debat plaats over criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Tijdens dit debat heeft kamerlid Van Nispen een motie ingediend, waarbij de regering is verzocht om met het OM in overleg te treden en af te zien van de beleidslijn dat zelfonderzoeken door bedrijven bij fraude en corruptie ingezet mogen gaan worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Verschoningsrecht in fraude- en corruptiezaken | Donderdag 17 oktober 2024

Er is al jaren veel te doen rondom het verschoningsrecht. Zo klonk vanuit verschillende hoeken kritiek op de reikwijdte van het verschoningsrecht, bijvoorbeeld omdat het de opsporing van strafbare feiten zou beperken of omdat bepaalde werkzaamheden van de advocaat (zoals het doen van intern onderzoek) ten onrechte onder het verschoningsrecht zouden vallen. Anderzijds zijn vanuit de zijde van de advocatuur zorgen geuit over de waarborging van het verschoningsrecht door opsporingsautoriteiten (waaronder het Openbaar Ministerie) bij het verrichten van opsporingsonderzoek. De discussies hieromtrent lijken nog lang niet beslecht. De verwachting is dat ons in de toekomst op dit terrein nog het nodige te wachten staat. Tijdens deze cursus wordt specifiek ingegaan op het verschoningsrecht in het kader van fraude- en corruptiezaken. Hierbij wordt het juridisch kader geschetst zoals dat er in Nederland uitziet. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de Verenigde Staten en Engeland. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als het verschoningsrecht van rechtspersonen, dat van de inhouse counsel en de advocaat in dienstbetrekking. Behandeld wordt ook verschoningsrecht en omgang met autoriteiten, inclusief wanneer afstand geacht wordt te zijn gedaan van het verschoningsrecht (waiver). Ook passeert het verschoningsrecht in het kader van interne onderzoeken (zelfonderzoek) de revue met de meest relevante uitspraken die in dit verband zijn gedaan.

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^