AFM Agenda 2022

Haar prioriteiten en andere toezichtactiviteiten heeft de AFM gepubliceerd in haar jaarlijkse toezichtagenda. Deze zijn onder meer gebaseerd op de trends en risico’s die staan beschreven in AFM Trendzicht 2022, zoals de versnelde digitalisering en internationalisering van de financiële sector.

Financieel-economische criminaliteit

De AFM zet zich in voor het bestrijden en voorkomen van financieel-economische criminaliteit en ander niet-integer gedrag in de financiële sector, waaronder effectieve handhaving van regelgeving. Dit door middel van:

  • Het uitvragen van informatie bij financiële ondernemingen en het opstellen van risicomodellen houden we toezicht op de naleving van de regelgeving die bedoeld is om witwassen, terrorismefinanciering en het overtreden van internationale sancties tegen te gaan. Met behulp van deze risicomodellen detecteert de AFM proactief waar risico’s spelen.

  • Binnen de risicogestuurde aanpak voert de AFM onderzoeken uit, die gericht zijn op het bestrijden en voorkomen van overtredingen van de regelgeving ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Waar nodig treden we handhavend op, met onder meer als doel het staken van de overtreding of het veranderen van de organisatiecultuur.

Speerpunten 2022

Financieel-economische criminaliteit is vaak grensoverschrijdend. Internationale samenwerking op het gebied van het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering is daarom een speerpunt voor 2022. De AFM neemt actief deel aan internationale samenwerkingsverbanden zoals het AMLSC. Daarnaast zijn ze, in samenspraak met het ministerie van Financiën, betrokken bij de totstandkoming van nieuwe Europese regelgeving, zoals aanpassingen in de AML-richtlijn en de voorgenomen oprichting van een Europese anti-witwasautoriteit (het zogeheten AML-pakket van de Europese Commissie). Waar mogelijk bereiden ze het toezicht in 2022 voor op de nieuwe Europese regelgeving. Ten slotte organiseren ze supervisory colleges voor financiële ondernemingen met buitenlandse vestigingen om samen met buitenlandse toezichthouders toezicht te houden en neemt deel aan supervisory colleges die door buitenlandse toezichthouders georganiseerd worden.

Naast het intensiveren van internationale samenwerking gericht op het tegengaan van financieel-economische criminaliteit zet de AFM ook in op het verstevigen van de samenwerking met nationale partners, zoals DNB, BFT, Nationale Politie, OM, FIOD en Belastingdienst, door middel van het gezamenlijk uitvoeren van onderzoeken en projecten. Het FEC speelt hierin een belangrijke rol.

De AFM gaat niet-integer gedrag in de accountancysector tegen door het uitvoeren van instellingsspecifieke en thematische onderzoeken. Deze onderzoeken richten zich op het bestrijden en voorkomen van financieel-economische criminaliteit. Waar nodig treedt de AFM handhavend op, met onder meer als doel het staken van overtredingen en het veranderen van gedrag en cultuur bij de betrokken organisaties.

Cybersecurity

Digital Operational Resilience Act (DORA) Digitalisering en innovatie leidt tot meer cyberrisico’s, ook in de financiële sector. De Europese Commissie heeft daarom een voorstel gedaan voor een verordening om de digitale weerbaarheid van de sector te vergroten: DORA. Deze toekomstige regelgeving versterkt ook het toezichtmandaat van toezichthouders en Europese toezichtautoriteiten. Bijvoorbeeld voor het toezicht op de IT-aspecten van de beheerste bedrijfsvoering van financiële ondernemingen. De AFM bereidt in 2022 het toezicht en de markt voor op de komst van deze nieuwe regelgeving.

Algemeen

Klimaatdoelstellingen bepalen de komende decennia in grote mate de maatschappelijke agenda. Ook in het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt de duurzaamheidstransitie een centrale plaats in. Andere belangrijke aandachtsgebieden zijn de bescherming van retailbeleggers, het voorkomen van marktmisbruik, de transitie naar een nieuw pensioenstelsel en de uitbreiding van het toezicht op accountantsorganisaties. Dat blikt uit de AFM Agenda 2022.

In het kort

  • Transparantie belangrijk in duurzaamheidstransitie financiële sector

  • Extra focus op bescherming van kwetsbare beleggers

  • Voorkomen marktmisbruik blijvend punt van aandacht

  • Nieuwe pensioenstelsel vraagt om goede keuzebegeleiding en realistische communicatie

  • Uitbreiding toezicht op accountantsorganisaties

Deze prioriteiten en andere toezichtactiviteiten publiceerde de AFM in haar jaarlijkse toezichtagenda. Deze zijn onder meer gebaseerd op de trends en risico’s die staan beschreven in AFM Trendzicht 2022, zoals de versnelde digitalisering en internationalisering van de financiële sector.

Print Friendly and PDF ^