FATF en INTERPOL intensiveren samenwerking ten aanzien van grensoverschrijdende opsporing, inbeslagneming en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen

De Financial Action Task Force (FATF) en INTERPOL hebben een gezamenlijk initiatief gelanceerd om criminelen hun zwart geld afhandig te maken, wat een keerpunt betekent in de wereldwijde inspanningen om illegale activa terug te vorderen.

Hoewel het ontnemen van vermogensbestanddelen een belangrijke pijler zou moeten zijn van de aanpak van een land in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, onderscheppen en ontnemen landen volgens schattingen van het VN-Bureau voor drugs- en misdaadbestrijding minder dan één procent van de wereldwijde illegale geldstromen. Gestolen activa worden vaak snel uit het land gehaald en naar of via meerdere landen gesluisd, waardoor het proces van ontneming van activa complex wordt en langdurige internationale samenwerking vereist.

Op de allereerste FATF-INTERPOL Roundtable Engagement (FIRE) kwamen 150 deskundigen op hoog niveau bijeen die de nadruk legden op de dringende noodzaak om:

  • nationale beleidsmaatregelen en acties te bevorderen die prioriteit geven aan de opsporing, inbeslagneming en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen;

  • de operationele samenwerking op nationaal, regionaal en internationaal niveau te verbeteren

  • meer effectieve informatie-uitwisseling tussen overheidsinstanties en met de particuliere sector.

In een gezamenlijk streven om de gemeenschap van wereldwijde deskundigen te versterken en te mobiliseren, bracht de conferentie (gehouden op 12 en 13 september) rechtshandhavingsinstanties, financiële inlichtingeneenheden, bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen, officieren van justitie, beleidsmakers, internationale organisaties en leiders uit de particuliere sector bijeen.

Bij de opening van het evenement benadrukte de heer K Shanmugam, minister van Binnenlandse Zaken en minister van Wetgeving van Singapore, de belangrijke rol die INTERPOL en de FATF spelen in de wereldwijde strijd tegen transnationale misdaad, het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Minister Shanmugam bevestigde nogmaals dat Singapore vastbesloten is te blijven bijdragen aan het belangrijke werk van de FATF en INTERPOL. Hij onderstreepte ook hoe nauwe internationale samenwerking en sterke publiek-private partnerschappen kunnen leiden tot betere resultaten bij het ontnemen van vermogensbestanddelen.

"Door de zichtbaarheid en de prioriteit van het ontnemen van vermogensbestanddelen op nationaal niveau te vergroten, wordt de toon gezet voor alle belanghebbenden en wordt een duidelijk signaal gegeven dat wij optreden om georganiseerde misdaadsyndicaten lam te leggen, de samenleving beter te beschermen en bij te dragen tot duurzame economische groei. Door wereldwijde inspanningen te katalyseren, kan dit opwindende initiatief van de FATF en INTERPOL een blijvende verandering teweegbrengen in de manier waarop we achter de opbrengsten van misdrijven aangaan", aldus FATF-voorzitter T Raja Kumar.

INTERPOL secretaris-generaal Jürgen Stock zei: "De omvang van de illegale winsten en de snelheid waarmee miljarden over de grenzen gaan, zijn zeer zorgwekkend. Georganiseerde misdaadgroepen ondermijnen wereldwijde financiële systemen en brengen bedrijven en particulieren enorme verliezen toe. We moeten meer doen om het aanzienlijke operationele effect te bereiken dat nu nodig is. Door ambitieus elke oplossing en elk stukje bruikbare data na te streven, zullen we deze illegale stromen uit het duister halen en terugbrengen naar de legale economie."

De deelnemers waren het erover eens dat een beter begrip van het mondiale landschap van financiële criminaliteit, met name in verband met financiële criminaliteit op basis van cyberspace, van cruciaal belang is voor de bestrijding van illegale stromen.

De afgevaardigden waren ingenomen met het initiatief van de FATF en INTERPOL om de internationale rechtshandhavings- en justitiële netwerken die zich bezighouden met de ontneming van vermogensbestanddelen en de beschikbare instrumenten te versterken, waaronder de proef met het wereldwijde stopzettingsmechanisme van INTERPOL, het Anti-Money Laundering Rapid Response Protocol (ARRP). Zij waren het ook eens over de noodzaak om de normen van de FATF aan te scherpen, zodat landen beter toegerust zijn om in elke fase van het proces van ontneming van vermogensbestanddelen doeltreffend op te treden.

Tijdens een reeks plenaire sessies en workshops bespraken de deskundigen de strategische en operationele veranderingen die op nationaal en internationaal niveau nodig zijn om de ontneming van vermogensbestanddelen aan te zwengelen en de winst uit misdaad te halen. Deze veranderingen omvatten een verschuiving in het perspectief en de cultuur van de rechtshandhaving, verbeterde internationale netwerken en instrumenten, en strengere wetgeving en wereldwijde normen tegen het witwassen van geld.

Print Friendly and PDF ^