FEC Jaarverslag 2024 gepubliceerd: 25 jaar samenwerking in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) heeft het jaarverslag over 2024 gepubliceerd. Dit bijzondere jaar markeert het zilveren jubileum van het FEC: een kwart eeuw samenwerking ter versterking van de integriteit van het financiële stelsel. Wat begon als een reactie op de gebeurtenissen rondom Operatie Clickfonds in 1997, is uitgegroeid tot een breed samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen met een gemeenschappelijk doel: het versterken van de integriteit van het financiële stelsel en het tegengaan van financieel-economische criminaliteit.

Sinds 1999

Het FEC werd in 1999 opgericht naar aanleiding van Operatie Clickfonds en is sindsdien uitgegroeid tot een stevig verankerd samenwerkingsverband, waarin autoriteiten met een toezicht-, controle-, vervolgings- of opsporingstaak in het financiële stelsel gezamenlijk optrekken. Sinds 2011 werken we daarbij ook samen met private partners als de vier grootbanken en de NVB.

Samenwerken

Het FEC is een platform waarin onder meer de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, het Openbaar Ministerie, de FIOD, politie, Belastingdienst en FIU-NL samenwerken. Sinds 2024 is ook het Bureau Financieel Toezicht (BFT) officieel toegetreden als partner. Naast de publieke partners zijn ook diverse banken actief betrokken via publiek-private samenwerkingen, waaronder ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, KNAB en Triodos.

De samenwerking is inmiddels stevig juridisch verankerd in de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), die in 2025 in werking treedt. Ter voorbereiding is in 2024 al gewerkt aan dataprotectie-analyses en nieuwe waarborgen voor gegevensverwerking.

Informatie-uitwisseling en signalen

Het FEC behandelt jaarlijks tientallen signalen over mogelijke integriteitsproblemen in het financiële systeem. In 2024 waren dat er 74, iets minder dan in 2023. Deze signalen hadden vooral betrekking op illegale financiële activiteiten, witwassen en fraude. Ruim de helft van de afgesloten signalen resulteerde in concrete vervolgstappen zoals kennisdeling, onderzoeken of handhavingsmaatregelen.

Het delen van informatie gebeurt vooral via het FEC Informatieplatform (IP) en zogenaamde ‘datarooms’—gesloten sessies waarin experts van verschillende organisaties gezamenlijk casuïstiek bespreken. In 2024 vonden 26 van zulke datarooms plaats.

Projecten en taskforces

Het FEC werkt aan diverse langdurige projecten gericht op actuele risico’s, zoals witwassen via doorstroomvennootschappen, illegale trustdienstverlening en de rol van cryptoactiva in criminaliteit. De projecten zijn vaak een combinatie van analyse, kennisontwikkeling en het opstellen van interventiestrategieën.

Ook de bestaande taskforces speelden in 2024 een belangrijke rol. Zo richt de Taskforce Terrorismefinanciering zich op het vroegtijdig detecteren en tegengaan van financiële steun aan terroristische activiteiten. De Serious Crime Taskforce bracht in 2024 bijna 900 verdachte transacties aan het licht met een geschatte waarde van 40 miljoen euro. Deze inzichten leidden tot nieuwe onderzoeken en versterkten de poortwachtersfunctie van financiële instellingen.

Kennisdeling en bewustwording

Naast de operationele activiteiten staat ook kennisdeling hoog op de agenda van het FEC. In 2024 organiseerde het centrum meerdere bijeenkomsten, waaronder het FECademy zomerprogramma dat geheel in het teken stond van artificial intelligence in het toezicht- en opsporingsdomein. Ook werd opnieuw samengewerkt met het Fraude Film Festival, waarmee bewustwording rond financieel-economische criminaliteit wordt vergroot.

Het Expertplatform PPS speelde daarnaast een belangrijke rol in het verzamelen en verspreiden van kennis over trends als dividendstrippen, vastgoedtypologieën en het gebruik van contant geld in criminele circuits.

Internationale en publieke betrokkenheid

Het FEC presenteerde zijn werkwijze aan diverse buitenlandse delegaties, waaronder vertegenwoordigers uit Denemarken, Estland en Canada. Ook werd actief deelgenomen aan nationale congressen over witwassen en ondermijning. Op 26 februari bracht de minister van Financiën een werkbezoek, waarbij gesproken werd over de kansen en dilemma’s bij de aanpak van financieel-economische criminaliteit.

Print Friendly and PDF ^