Kroniek functioneel verschoningsrecht; belangwekkende uitspraken in coronatijd
/Het belang van het beroepsgeheim en het verschoningsrecht van vertrouwenspersonen zoals advocaten, notarissen, artsen en geestelijken wordt algemeen onderschreven. Vertrouwelijke communicatie van deze vertrouwenspersonen met hun cliënten en patiënten verdient bescherming en dient een algemeen maatschappelijk belang, zo is nog steeds de leidende gedachte. In 1985 heeft de Hoge Raad in de zogenoemde Notaris Maas-beschikking uiteengezet dat het verschoningsrecht van bepaalde beroepsbeoefenaren met een vertrouwenspositie is gebaseerd op een in Nederland geldend algemeen rechtsbeginsel.1 Op grond van dit algemene rechtsbeginsel moet bij het inschakelen van deze vertrouwenspersonen het belang dat de waarheid in rechte aan het licht komt, wijken voor het maatschappelijk belang ‘dat eenieder zich vrij en zonder vrees voor openbaarmaking van het besprokene’ tot hen moet kunnen wenden voor bijstand en advies.
In de afgelopen ‘coronaperiode’ zijn er, onder andere door de Hoge Raad, diverse uitspraken gedaan waarin het belang van dit zogenoemde functionele verschoningsrecht weer prominent voor het voetlicht is gekomen en waarin de reikwijdte ervan is verhelderd en nader is ingevuld. De discussie over de omvang en reikwijdte van het verschoningsrecht speelt vaak in strafrechtelijke procedures, met name naar aanleiding van doorzoekingen en inbeslagnames van stukken bij advocaten of notarissen of bij hun cliënten of derden, zoals personen met een afgeleid verschoningsrecht. In de afgelopen periode was de reikwijdte van het verschoningsrecht van advocaten en notarissen echter ook in een aantal civiele en fiscale procedures onderwerp van geschil. In deze kroniek benoem en becommentarieer ik een selectie van recente uitspraken van civiele en strafkamers van de Hoge Raad en de gerechtshoven (en een enkele van de belastingkamer), mede aan de hand van de uit de jurisprudentie voortvloeiende regels over het functionele verschoningsrecht.
Lees verder:
Kroniek functioneel verschoningsrecht; belangwekkende uitspraken in coronatijd door N.A.M.E.C. (Nathalie) Fanoy in Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht