Planning verbeteringen stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
/Onlangs heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Heijnen, de kamer geïnformeerd over de planning van de verbeteringen van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).
Toezegging overzicht planning verbeteringen VTH-taken
Op 13 december 2021 is de Kamerbrief «Versterking VTH-stelsel» verstuurd naar de Tweede Kamer. In deze brief staan acties opgenomen om opvolging te geven aan het rapport van de commissie Van Aartsen om het VTH-stelsel te versterken. Het is volgens Heijnen essentieel dat deze verbeteringen worden opgepakt door alle spelers in het VTH-stelsel. “We moeten het fundament onder het stelsel op orde krijgen. Dit fundament wordt gevormd door robuuste, deskundige en vernieuwende omgevingsdiensten die de door de bevoegde gezagen aan hen opgedragen taken met gezag en professionaliteit kunnen uitvoeren waarbij de informatiehuishouding tussen alle partijen in de keten op orde is. Het is de ambitie van het Rijk, provincies en gemeenten dat de omgevingsdiensten klaar zijn om naast hun huidige taken hun essentiële rol te pakken in de grote transitieopgaven waar Nederland voor staat.”
Interbestuurlijk programma
Eind maart bespreekt het Bestuurlijk Omgevingsberaad het interbestuurlijk programma voor de opvolging van de aanbevelingen van de commissie Van Aartsen en de versterking van het VTH-stelsel. Dit interbestuurlijk programma wordt een samenwerking van het Rijk, VNG, IPO en OD-NL samen. In het interbestuurlijk programma zal gewerkt worden aan de concretisering en uitvoering van 9 van de 10 aanbevelingen van de commissie Van Aartsen. De aanbeveling voor het basistakenpakket wordt buiten het interbestuurlijk programma opgepakt (zie hieronder). Het is mijn ambitie om het interbestuurlijk programma twee jaar te laten lopen. Na één jaar moet duidelijk zijn welke maatregelen partijen concreet gaan vastleggen in het bestuursakkoord. Daarna wil ik nog één jaar uittrekken voor de implementatie van de afspraken. Indien wijzigingen van wet- en regelgeving nodig zijn, kan dit uiteraard ook langer duren.
Basistakenpakket
Heijnen hecht eraan dat de provincies waarin gemeenten zijn gelegen, die de uitvoering van het volledige basistakenpakket nog niet hebben belegd bij hun omgevingsdiensten, hun systeemrol in het IBT daadwerkelijk invullen. Ik ben inmiddels met provincies in gesprek hoe zij volgens de escalatieladder van het interbestuurlijk toezicht (IBT) ervoor zorgen dat de uitvoering van de basistaken van de betreffende gemeenten bij de omgevingsdiensten worden belegd en de geldende wettelijke verplichtingen overal in Nederland worden nagekomen. Daarnaast stelt hij in het tweede kwartaal van dit jaar een circulaire op met de definitieve uitleg/interpretatie van het basistakenpakket. Hij verwacht dat met deze acties uiterlijk aan het einde van dit jaar de uitvoering van alle basistaken bij omgevingsdiensten zijn belegd.
Regiobijeenkomsten VTH-stelsel
In januari jl. organiseerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met Omgevingsdienst NL (OD-NL), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Interprovinciaal Overleg (IPO) een vijftal regiobijeenkomsten voor bestuurders en directeuren van het Rijk, omgevingsdiensten, provincies en gemeenten uit het hele land. Tijdens de regiobijeenkomsten hebben bestuurders gesproken over de opvolging van de Kamerbrief «Versterking VTH-stelsel». De inbreng van de deelnemers bevat ideeën, randvoorwaarden en aandachtspunten om mee te nemen in het nog in te richten interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel.
Aanpak milieucriminaliteit «Pressurecooker sessie»
Eén van de aanbevelingen van de commissie Van Aartsen (aanbeveling C) is gericht op meer prioriteit, capaciteit en inzet voor strafrechtelijke handhaving en vervolging. Daarnaast stellen de rapporten van de Algemene Rekenkamer dat het stelsel van toezicht en handhaving om milieucriminaliteit en -overtredingen tegen te gaan onvoldoende functioneert. Heijnen organiseert in maart een werksessie om met alle bij milieucriminaliteit betrokken stakeholders, aan de strafrechtelijke kant, het gesprek te voeren over de opvolging van de aanbeveling van de commissie Van Aartsen zoals in de Kamerbrief «Versterking VTH-stelsel» is aangegeven. De werksessie wordt in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) opgezet.