Strafrechtelijk en bestuursrechtelijk verleden strafverzwarend meegewogen bij strafoplegging dodelijk bedrijfsongeval

Rechtbank Oost-Brabant 7 april 2023, ECLI:NL:RBOBR:2023:1579

De verdachte onderneming in deze zaak heeft opzettelijk verzuimd ervoor zorg te dragen dat de arbeidsomstandigheden aan de in acht te nemen veiligheidsnormen voldeden en aldus dat haar werknemers in een veilige omgeving en op een veilige manier hun werk konden verrichten. Verdachte heeft een veelvoud aan voorschriften die de veiligheid en de gezondheid van haar werknemers dienden, overtreden. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een geldboete van € 125.000 waarvan € 25.000 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren.

De strafmotivering van de rechtbank is noemenswaardig. Zoals gebruikelijk, heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf het strafblad bekeken van de verdachte onderneming. Hieruit bleek dat er in de laatste vijf jaren geen veroordeling(en) had(den) plaatsgevonden. Afgezien van enkele uitzonderingen, wordt in principe vijf jaren teruggekeken. In dit geval overweegt de rechtbank echter ook dat de verdachte onderneming in 2002 eerder is veroordeeld in het kader van een dodelijk bedrijfsongeval. Deze veroordeling heeft er in de visie van de rechtbank kennelijk niet toe geleid dat de verdachte onderneming de veiligheidsvoorschriften nauwkeuriger is gaan naleven.

Naast het strafrechtelijke verleden heeft de rechtbank ook het bestuursrechtelijke verleden van de verdachte onderneming bij de strafoplegging betrokken. Aan de verdachte onderneming is namelijk al vijf keer (te weten tweemaal in 2001, tweemaal in 2003 en eenmaal in 2018) een boete opgelegd door de Nederlandse Arbeidsinspectie, vanwege het overtreden van voorschriften ter voorkoming van valgevaar. 

Het strafrechtelijke en het bestuursrechtelijke verleden van de verdachte onderneming is door de rechtbank in strafverzwarende zin betrokken bij de strafoplegging.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^