Vervolging hoofdaannemer na bedrijfsongeval met dodelijke afloop: verdachte heeft niet voldaan aan verschillende veiligheidseisen

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 29 juni 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:5500

Een hoofdaannemer (rechtspersoon) wordt vervolgd na een bedrijfsongeval met dodelijke afloop. Het hof is, net als de rechtbank, van oordeel dat verdachte niet heeft voldaan aan verschillende veiligheidseisen/voorschriften met betrekking tot werkzaamheden waarbij evident valgevaar van grote hoogte bestond. Het hof benadrukt daarbij dat een en ander heeft kunnen gebeuren, omdat de toezichthouder niet bij die werkzaamheden aanwezig was. Het hof is daarnaast van oordeel dat verdachte nalatig is geweest wat betreft het maken van een risicoanalyse, het voldoende instrueren van medewerkers en het houden van voldoende toezicht op de werkzaamheden en de kwaliteit van de arbeidsmiddelen. Volgens het hof kan het ongeval worden toegerekend aan deze combinatie van verzuimen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor bedrijf na dodelijk arbeidsongeval

Het Openbaar Ministerie verwijt een bedrijf uit Emmen overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Op 12 juli 2019 raakte een toen 41-jarige man uit Emmen met zijn hoofd bekneld in een inpakapparaat. Het slachtoffer overleed niet lang daarna aan zijn verwondingen. Het OM eist een geldboete van 100.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk voor een periode van 3 jaar, tegen het bedrijf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Deskundige toetser RI&E blijkt fraudeur

Het was wel even schrikken toen de Arbeidsinspectie directeur Vermeend berichtte dat zijn RI&E niet getoetst was door een gecertificeerde arbokerndeskundige. “Het zag er allemaal professioneel en goed uit. Maar dan blijkt dat de zogenaamde deskundige gewoon iemands naam heeft misbruikt”. Het gaat vermoedelijk om honderden bedrijven waarbij gefraudeerd is met de toetsingsverklaring van de RI&E (risico- inventarisatie en -evaluatie). De bedrijven zelf hebben naar het oordeel van de Arbeidsinspectie te goeder trouw gehandeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bedrijfsongeval: Zorgplicht & werkgever

Rechtbank Rotterdam 25 mei 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:4077

Werknemers van de verdachte wilden een caisson (dokdeur) van 587 ton hijsen. Tijdens het hijsen is één van de stroppen gebroken. Daardoor is de giek van de kraan verdraaid richting de kade en op de kade gevallen. Het slachtoffer werd daarbij door een of meer (hijs)kabel(s) geraakt en tegen de grond geslagen en is aan de gevolgen van het ongeval overleden. De door de verdachte gehanteerde wijze van hijsen resulteerde in een hijslast waarvoor het gebruikte materiaal volstrekt ontoereikend was.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toerekening aan projectontwikkelaar: Het inschakelen van een gespecialiseerde aannemer ontslaat de verdachte niet van zijn zorgplicht

Gerechtshof Den Haag 6 mei 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:828

De verdachte (rechtspersoon), een projectontwikkelaar, is de aanvrager en de houder (tenaamgestelde) van een omgevingsvergunning. De werkzaamheden van een project, het bouwrijp maken van percelen grond, waarvoor de vergunning is aangevraagd en verleend, worden volledig uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer en door deze aannemer ingeschakelde onderaannemers. De onderaannemer handelt in strijd met aan de vergunning verbonden voorschriften. Dit betreft een gedraging in de sfeer van de verdachte rechtspersoon. Het verlenen van dergelijke opdrachten past in de normale bedrijfsvoering van de verdachte. Het overtreden van de vergunningsvoorschriften zijn toe te rekenen aan de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^