ABRvS: Vrijspraak strafrechter betekent niet dat partij evident geen overtreder is van milieunormen i.v.m. aanwezigheid drugslab

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 12 mei 2021, ECLI:NL:RVS:2021:996

Er is sprake is van een onaantastbare last onder dwangsom en een toepassing van de 'evidentie toets'. De overtreder stelt zich op het standpunt geen overtreder te zijn, omdat deze is vrijgesproken van betrokkenheid bij de wietplantage. Dat acht de Afdeling echter niet evident genoeg: het feit dat je bent vrijgesproken van het Opiumwet delict betekent nog niet dat je geen overtreder bent van de milieurechtelijke normen die geschonden zijn door de aanwezigheid van de hennepplantage.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cbb laat boete trustkantoor TMF grotendeels in stand voor rol in Mozambikaanse fraudezaak

College van Beroep voor het bedrijfsleven 26 april 2021, ECLI:NL:CBB:2021:432

Trustkantoor TMF werd in 2013 bestuurder van een vennootschap die 850 miljoen dollar uitleende voor het opzetten van een visserijbedrijf in Mozambique. In 2016 nam de Mozambikaanse overheid alle uitstaande schulden over kort voordat de media meldden dat het geld niet was geïnvesteerd in (tonijn)visserij, maar was doorgesluisd naar Defensie in Mozambique en/of was verduisterd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad van State: Ook bij wettelijke boetetarieven is maatwerk vereist

De gemeente Amsterdam moet bij haar boetebeleid voor illegale verhuur van woningen aan toeristen maatwerk bieden. Op dit moment legt de gemeente standaard de maximale boete op aan iedereen die zonder vergunning een woning aan toeristen verhuurt. Daarbij houdt de gemeente geen rekening met bijzondere omstandigheden die aanleiding kunnen zijn voor een lagere boete. Dat is in strijd met het evenredigheidsbeginsel, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in drie uitspraken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De openbaarmaking en bewaring van ongeanonimiseerde boetebesluiten bezien vanuit privacy-perspectief

De totstandkoming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft ertoe geleid dat vrijwel alle vormen van gegevensverwerking, waaronder de openbaarmaking en bewaring van persoonsgegevens, onderworpen zijn aan strikte rechtsregels zoals de beginselen van rechtmatigheid (openbaarmaking), minimale gegevensverwerking (bewaring) en opslagbeperking (bewaring). In dit artikel staat de vraag centraal hoe de openbaarmaking en bewaring van ongeanonimiseerde boetebesluiten in het financieel toezichtrecht zich verhouden tot deze beginselen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Meerjarenplan Inspectie Leefomgeving en Transport: Verbreding toezichtstaken

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt de nadruk in het toezicht op maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals incidentonderzoek, de inrichting van het publiek-private bodemtoezicht en het programma Schiphol. Daarnaast krijgt de ILT er enkele nieuwe taken bij op het gebied van onder meer cybersecurity, drones en de Eurostar. Dat staat in het ILT Meerjarenplan 2020-2024 Actualisering 2021 (MJP) dat minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) aan de Eerste Kamer en Tweede Kamer heeft gestuurd.

Read More
Print Friendly and PDF ^