Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over nemo tenetur

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 26 juli 2023, ECLI:NL:RVS:2023:2862

Het nemo tenetur-beginsel is niet al van toepassing als de betrokkene niet kan uitsluiten dat een boete of vervolging zal volgen. Dat is volgens de hoogste bestuursrechter een te ruime uitleg van art. 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Die uitleg zou er namelijk toe leiden dat het onderzoek door een toezichthouder ernstig wordt bemoeilijkt, óók als dit slechts tot toezicht strekt en wellicht helemaal niet in een bestuurlijke boete zal uitmonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Eén uniform overtredersbegrip in het bestuursrecht?

Op 15 februari jl. verscheen de conclusie van staatsraad advocaat-generaal P.J. Wattel (Wattel), een conclusie waar menig handhavingsjurist naar heeft uitgekeken. Wattel was door de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) gevraagd om een conclusie te nemen over de invulling van het begrip ‘overtreder’ in het bestuursrecht ten opzichte van het begrip ‘functioneel daderschap’ in het strafrecht. Hij concludeert dat er ‘licht zit’ tussen de invulling van deze begrippen en dat dit niet strookt met de bedoeling van de wetgever om één uniform overtredersbegrip te hanteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Functioneel daderschap in de bestuursrechtelijke praktijk

Sinds 31 mei 2023 sluit de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aan bij de strafrechtelijke criteria voor functioneel daderschap voor de beantwoording van de vraag of een natuurlijk persoon of rechtspersoon die een verboden handeling niet zelf fysiek heeft verricht als ‘overtreder’ in de zin van artikel 5:1, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht kan worden aangemerkt. De criteria zijn inmiddels in een tweetal uitspraken toegepast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Salduz in het bestuursstrafrecht

Deze zaak gaat over de omzetbelastingfraude van een handelaar in tweedehands auto's. Het gerechtshof heeft in materiële zin beoordeeld of de omzetbelastingfraude terecht is vastgesteld, als gevolg waarvan de Inspecteur heeft geweigerd het zogenaamde 'nultarief' te hanteren. Daarnaast heeft het gerechtshof zich gebogen over de vergrijpboetes die als gevolg van voornoemde fraude aan de autohandelaar zijn opgelegd. Daarbij heeft het gerechtshof zich een oordeel gevormd over een vraag van formeelrechtelijke aard: mocht de Inspecteur de verklaringen van de belanghebbende gebruiken als bewijs voor de boete? In deze annotatie zal de vaststelling van het gerechtshof dat sprake is van een vormverzuim, omdat de Inspecteur (de bestuurder van) de belastingplichtige besloten vennootschap (belanghebbende) niet heeft gewezen op het recht op rechtsbijstand, worden besproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DNB verliest opnieuw in zaak tegen Bunq over witwasscreening: boetes met 85 procent verlaagd

Rechtbank Rotterdam 14 augustus 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:7380

DNB heeft aan eiseres (Bunq) twee bestuurlijke boetes opgelegd wegens overtreding van artikel 3 lid 2 en artikel 8 lid 5, van de Wwft. Het beroep van Bunq wordt gegrond verklaard. De rechtbank heeft de boetes gematigd, omdat DNB twee dossiers niet aan de overtreding van artikel 3 lid 2 d Wwft ten grondslag kon leggen, onvoldoende is gemotiveerd dat de aard en de ernst van de overgebleven overtredingen in redelijke verhouding staan tot de hoogte van de uiteindelijk opgelegde PEP-boete, daarnaast vanwege kosten van externe validatie en overschrijding van de redelijke termijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^