Column: Straffen in tijden van Corona

Door Sam van de Akker, Baumgardt Strafcassatie Advocatuur

Op 30 maart 2020 wees de Rechtbank Rotterdam een vonnis dat de geschiedenis in zou gaan als een van de eerste coronavonnissen. De zaak gaat kortgezegd over een verdachte die op 23 maart 2020 dreigde te spugen op verbalisanten, met de toevoeging dat hij besmet was met het coronavirus. Op 23 maart 2020 telde ons land 4.749 besmette personen, 1.230 ziekenhuisopnames en 213 overlijdensgevallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het voorhanden hebben van een vuurwapen: wat kan men van een minderjarige verdachte verwachten?

Noot onder HR 31 maart 2020, ECLI:NL:HR:2020:504

Door Sam van de Akker, Baumgardt Strafcassatie Advocatuur

Op 5 november 2019 nam de procureur-generaal bij de Hoge Raad, Silvis, een – vanuit het perspectief van de verdediging - hoopgevende conclusie over het voorhanden hebben van vuurwapens (conclusie procureur-generaal J. Silvis 5 november 2019, ECLI:NL:PHR:2019:1109).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Het civiele ‘gebleken onschuld criterium’ in strijd met de strafrechtelijke onschuldpresumptie. Hoe nu verder?

Door Samantha Bilgi & Zachary Spiro Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten

Een persoon die schade lijdt als gevolg van overheidshandelen in het kader van een strafvorderlijk onderzoek jegens die persoon als verdachte, kan schadevergoeding vorderen van de overheid indien de strafzaak eindigt zonder bewezenverklaring van het strafbare feit. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan iemand die ten onrechte in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Het Wetboek van Strafvordering voorziet met onder andere de artikelen 530 en 533 in mogelijkheden om schadevergoeding te vorderen. Naast deze opties heeft de Hoge Raad de mogelijkheid geopend om een civiele vordering in te dienen om de schade te verhalen. Het gaat dan om een vordering uit onrechtmatige daad.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: De verhouding tussen artikel 69 lid 2 Algemene wet inzake de Rijksbelastingen en artikel 326 van het wetboek van strafrecht

Door S. van den Akker, strafrechtadvocaat bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur te Rotterdam

Op enig moment is er een onderneming met een bijzonder (crimineel te noemen) winstoogmerk, dat erop neerkomt om de Belastingdienst geld uit te laten keren aan die onderneming zonder dat die onderneming daar daadwerkelijk recht op heeft. De onderneming kan - om een voorbeeld te noemen - meer belasting claimen dan waar zij in werkelijkheid recht op heeft. Een wat mij betreft interessante juridische discussie voor dit ‘probleem’ is de keuze voor de grondslag van de tenlastelegging. De keuze is tussen de Algemene wet inzake de Rijksbelastingen (art. 69 lid 2 daarvan) en de keuze voor het commune strafrecht (in de zin van artikel 326 wetboek van strafrecht).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Strafbaarheid onder het ‘Corona-samenscholingsverbod’

Door S. van den Akker, strafrechtadvocaat bij Baumgardt Strafcassatie Advocatuur te Rotterdam

Op 23 maart 2020 kondigde de Minister van Justitie en Veiligheid (Verder: V&J) prof. mr. dr. Ferdinand Grapperhaus een zogenaamd ‘samenscholingsverbod’ (met vrijwel onmiddellijke ingang) af voor Nederland. Eerder gold een beperkt samenscholingsverbod, dat erop neerkwam dat bijeenkomsten met 100 of meer personen verboden waren. Anno 23 maart 2020 is dat samenscholingsverbod gaan gelden voor drie of meer personen.

Read More
Print Friendly and PDF ^