Leestip: The Legal Privilege (un)covered

Experts uit verschillende landen met verschillende rechtssystemen bespreken het verschoningsrecht aldaar. Niet alleen omdat het interessant is om te weten hoe het verschoningsrecht elders is geregeld, maar vooral ook om kennis op te doen over het verschoningsrecht in andere landen, zodat bij internationale samenwerking tussen advocaten duidelijk wordt hoe de belangen van de cliënt het beste gewaarborgd kunnen worden. Het verschoningsrecht is er immers voor de cliënt (waar ook ter wereld) en niet voor de advocaten zelf. Het boek is gratis te downloaden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat zijn de belangrijkste onderzoekskwesties waar interne juridische, compliance- en risicoteams in 2024 aan moeten denken?

Multinationale ondernemingen hebben de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een groot aantal ontwikkelingen op het gebied van financiële criminaliteit en onderzoeken. Steeds meer landen voeren wetten inzake financiële criminaliteit in of wijzigen deze, meer bedrijven worden onder het toepassingsgebied van de bestaande wetgeving gebracht en er wordt nog steeds toezicht gehouden op het gedrag van bedrijven door een breed scala aan belanghebbenden. Interne teams moeten reageren op deze ontwikkelingen om de risico's en potentiële impact te beheersen en te beperken, en om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aanpassen aan nieuwe en veranderende verwachtingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordelingen voor matchfixing na klokkenluiden door integrity manager van de KNVB

Op 18 januari stonden twee minderjarige verdachten uit Almere en Amsterdam in een besloten zitting voor de rechtbank in Lelystad op verdenking van matchfixing. In juni 2022 zouden zij verschillende spelers in de tweede divisie van het Nederlandse voetbal via sociale media benaderd hebben om tegen betaling wedstrijden expres te verliezen of gelijk te spelen. Zij zouden vervolgens op goksites kunnen inzetten op de door hun afgesproken uitslagen van de voetbalwedstrijden om zo mogelijk veel geld te verdienen. De politie bracht de werkwijze van de minderjarigen aan het licht na een pseudokoop. Het Openbaar Ministerie eiste 60 en 70 uur werkstraf tegen de verdachten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Beleid met incentives voor ondernemingen voor zelfmelding en medewerking is nodig

Met enige regelmaat is al de vraag gesteld of het Openbaar Ministerie ("OM") niet in zou moeten zetten op beleid om het vrijwillig melden van ontdekte onregelmatigheden door ondernemingen te stimuleren. Een vergelijking met andere landen zoals de Verenigde Staten van Amerika ("VS"), het Verenigd Koninkrijk en Duitsland liet zien dat het Nederlandse beleid achterblijft en het vooralsnog ontbreekt aan duidelijke afdoeningsmodaliteiten of matiging van boetes ("incentives") bij zelfmelding en medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek. Zowel de Organisation for Economic Cooperation and Development ("OECD") als het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum ("WODC") hebben reeds geconstateerd dat het uitblijven van beleid ervoor zorgt dat ondernemingen in Nederland mogelijk terughoudender zijn bij het melden van geconstateerde onregelmatigheden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Dwalende verdachten

Niet zelden worden in civiele procedures strafrechtelijke vraagstukken aan de orde gesteld. Terugblikkend op vorig jaar kan bijvoorbeeld worden gewezen op de schorsing van Sywert van Lienden uit het bestuur van ’Stichting Hulptroepen Alliantie’, nadat het Openbaar Ministerie daar uitdrukkelijk om had gevraagd. Een andere civiele procedure, die minder ’in the picture’ kwam te staan, zag op de interessante rechtsvraag of een strafrechtelijke transactie als bedoeld in artikel 74 Wetboek van Strafrecht (hierna: ’Sr’) kan worden vernietigd op grond van bedrog en/of dwaling in de zin van de respectievelijke artikelen 3:44, lid 3 en 6:228 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: ’BW’).

Read More
Print Friendly and PDF ^