Kroniek ondernemingsstrafrecht

In de tweede helft van 2023 hebben zich verschillende ontwikkelingen voorgedaan die relevant zijn voor het ondernemingsstrafrecht (in ruime zin). Naast algemene ontwikkelingen op het gebied van het ondernemingsstrafrecht wordt in deze kroniek aandacht besteed aan fiscaal strafrecht, financieel strafrecht, milieustrafrecht, corruptie, bijzondere wetgeving, Europees strafrecht en cybercrime.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Data gedreven ontwikkelingen in btw-fraudebestrijding: EOM, DAC7 en CESOP

Het bestrijden van btw-fraude, btw-ontwijking en het dichten van de btw-kloof is een belangrijk aanhoudend thema van de EU en haar lidstaten. Door de almaar verdere globalisering en digitalisering van de economie is de EU namelijk genoodzaakt steeds nieuwe strategieën en instrumenten te ontwikkelen. De meest recente ontwikkelingen in dit kader zijn gedreven door het langs elektronische weg verzamelen en uitwisselen van data: het Europees Openbaar Ministerie, ‘DAC7’, ‘CESOP’. Wat houden deze ontwikkelingen in?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat zijn de belangrijkste onderzoekskwesties waar interne juridische, compliance- en risicoteams in 2024 aan moeten denken?

Multinationale ondernemingen hebben de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een groot aantal ontwikkelingen op het gebied van financiële criminaliteit en onderzoeken. Steeds meer landen voeren wetten inzake financiële criminaliteit in of wijzigen deze, meer bedrijven worden onder het toepassingsgebied van de bestaande wetgeving gebracht en er wordt nog steeds toezicht gehouden op het gedrag van bedrijven door een breed scala aan belanghebbenden. Interne teams moeten reageren op deze ontwikkelingen om de risico's en potentiële impact te beheersen en te beperken, en om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aanpassen aan nieuwe en veranderende verwachtingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Onder welke omstandigheden is een beperking van recht op vrijheid van vreedzame vergadering in democratische samenleving noodzakelijk?

Hoge Raad 19 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1742

Op 31 januari 2020 vond er voor het (voormalig) hoofdkantoor van Shell in Den Haag een demonstratie plaats. Aan de demonstratie namen ongeveer 25 tot 30 actievoerders deel, onder wie de verdachte. Zij heeft tijdens die demonstratie een zwarte, op olie gelijkende vloeistof (naar eigen verklaring bestaande uit zonnebloemolie, houtskoolpoeder en maïzena) over de trap naar de ingang van het gebouw gegoten. De Verdachte is aangehouden en later vervolgd en zowel door de rechtbank als het hof veroordeeld wegens het onbruikbaar maken van de trap. De cassatiemiddelen klagen over het oordeel van het hof dat met de vervolging, berechting en bestraffing van de Verdachte voor haar gedragingen geen ontoelaatbare inbreuk wordt gemaakt op haar recht op vrijheid van meningsuiting en betoging, zoals gewaarborgd door de artikelen 10 en 11 EVRM.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Commentaar Meijers op EU AML pakket: aanpassingen nodig om zorgen weg te nemen

As an independent group of experts, the Meijers Committee monitors the development and effectiveness of, amongst other areas, EU criminal law, including European Anti Money Laundering (AML) rules. Thus far, these rules were entered via directives and subsequently implemented by the Member States. In July 2021 an ambitious EU AML package was launched. The package introduces, amongst other things, a single rule book – via an AML Regulation – and a new overarching EU AML supervisor: the AML Authority (AMLA). Taking into account the ongoing expansion of the scope of the AML rules, the Meijers Committee has concerns that the use of resources is not sufficiently effective, that the risk of citizens being deprived of essential facilities as a result of this expansion is not sufficiently targeted and that the proposed AML package needs adjustments to remove these concerns.

Read More
Print Friendly and PDF ^