Veroordeling voor faillissementsfraude: onttrekking klantenportefeuille aan de boedel

Rechtbank Midden-Nederland 7 augustus 2024, ECLI:NL:RBGEL:2024:5442

De verdachte wordt veroordeeld voor faillissementsfraude. Hij faalt als feitelijk bestuurder van bedrijf 1 in het bijhouden en overdragen van de administratie aan de curator na faillissement. Ook onttrekt hij voor het faillissement een klantenportefeuille aan de boedel, waardoor schuldeisers worden benadeeld. Bedrijf 1, dat schuldhulp aan particulieren biedt, wordt formeel geleid door de ouders van de verdachte, maar de verdachte en zijn partner zijn feitelijk betrokken bij de bedrijfsvoering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tuchtzaak n.a.v. Box/Stibbe-zaak: Landsadvocaat krijgt waarschuwing van de Raad van Discipline

De Raad van Discipline Den Haag heeft uitspraak gedaan in een aantal klachtzaken die zijn gericht tegen de landsadvocaat, twee kantoorgenoten en het kantoor Pels Rijcken waar de landsadvocaat werkzaam is. De raad verklaart de klacht over het bewaren van de e-mails door de landsadvocaat gegrond. Ook nadat in een onherroepelijke uitspraak kwam vast te staan dat het verschoningsrecht van mr. Doorenbos was geschonden, heeft de landsadvocaat de bewuste e-mails bewaard. Het blijven bewaren van e-mails waarvan inmiddels was vastgesteld dat deze onder het verschoningsrecht vallen, raakt de kernwaarde vertrouwelijkheid en is tuchtrechtelijk verwijtbaar. De raad legt aan de landsadvocaat een waarschuwing op. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Belofte maakt schuld? Veroordeling wegens ponzifraude door o.a. voorspiegelen onrealistische rendementen

De onderhavige zaak maakt deel uit van een reeks veroordelingen van personen die betrokken waren bij CryptoCoinsInvest (CCI), het latere Engofor. Centraal staat in deze annotatie het vonnis dat richt zich tegen de hoofdverdachte, die in 2016 CCI had opgericht. Deze entiteit richtte zich op de handel in crypto en valuta. In korte tijd hadden beleggers een bedrag van € 4,8 miljoen aan middelen bij de vennootschappen van de verdachte ingelegd, dat volgens mededelingen op de website zou worden belegd in valuta, crypto en onroerend goed. Op enig moment is door een notaris een FIU-melding gedaan, waarin werd vermeld dat de betrokkenen zich bezighielden met een zogeheten ponzifraude. Kenmerkend voor een ponzifraude is dat de opbrengst voor beleggers niet betaald wordt uit behaalde rendementen, maar (geheel of ten dele) gefinancierd wordt door de inleg van nieuwe investeerders. Enige tijd na het starten van het onderzoek ging de onderneming failliet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toepassing art. 9a Sr bij veroordeling voor faillissementfraude

Rechtbank Overijssel 20 juni 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:3221

Verdachte heeft zich niet gehouden aan de aan haar wettelijk opgedragen plicht een volledige en deugdelijke administratie te voeren. Door het niet juist bijhouden van de administratie was het voor de Curator niet mogelijk om op een eenvoudige wijze voldoende betrouwbaar inzicht te verkrijgen van de vermogenspositie en rechten en verplichtingen van bedrijf. Als gevolg hiervan was het voor de Curator moeilijker om het faillissement op een juiste wijze af te wikkelen, terwijl het maatschappelijke en economische verkeer verlangt dat faillissementen voortvarend en efficiënt worden afgewikkeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraf in Lips-zaak voor grootschalige faillissementsfraude

De Rechtbank Overijssel veroordeelt een 60-jarige man en zijn 57-jarige vrouw tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 jaar en 18 maanden vanwege het plegen van faillissementsfraude. De man en de vrouw worden vrijgesproken van onttrekking van de inventaris van een kantoorpand. Ook worden zij niet veroordeeld voor witwassen. De man stond aan het hoofd van een groot vastgoedconcern. Via de tot het concern behorende vennootschappen verwierf hij vele vastgoedprojecten, die hij financierde met leningen van verschillende banken.

Read More
Print Friendly and PDF ^