Oordeel over rechtmatigheid van inzet en betrouwbaarheid van criminele burgerinfiltrant

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 juli 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:4643

In deze zaak wordt de verdachte veroordeeld voor mishandeling van een vrouw tijdens een ruzie. De verdediging voert verweren aan, waaronder zelfverdediging en de onbetrouwbaarheid van getuigen. Daarnaast wordt de inzet van een criminele burgerinfiltrant (CBI) betwist. Het hof oordeelt dat de inzet van de CBI rechtmatig is volgens het Tallon-criterium en dat er geen sprake is van uitlokking of vormverzuimen. De verdachte wordt veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De bewezenverklaring is gebaseerd op consistente getuigenverklaringen en medisch bewijs.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken in fiscale strafzaak

Gerechtshof Den Haag 27 november 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:2927

In deze zaak is de verdachte in eerste aanleg veroordeeld voor belastingfraude. Verdachte is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden, met aftrek van voorarrest, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. Tijdens het hoger beroep zijn procesafspraken gemaakt tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging, waarbij de verdachte akkoord ging met de bewezenverklaring van de rechtbank en de verdediging afzag van het indienen van onderzoekswensen. Het OM stemde op zijn beurt in met een strafvoorstel van een taakstraf van 240 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beroep op schending nemo tenetur faalt

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 2 februari 2024, ECLI:NL:GHARL:2023:1968

De raadsman van de verdachte beriep zich op het nemo tenetur beginsel door te stellen dat de verdachte onder druk informatie had verstrekt aan de Belastingdienst, wat later in de strafprocedure tegen hem werd gebruikt. Het hof verwierp dit verweer. Anders dan de raadsman heeft betoogd is artikel 47 AWR niet aan de orde. Verdachte was op grond van artikel 9 AWR gehouden tot het doen van aangiften.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Overtreding Wet natuurbescherming: geen oplegging straf nu verdachte niet intentie had om in strijd met wet te handelen maar ervan was overtuigd conform de regels te opereren

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 26 juli 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:2469

De verdachte is schuldig bevonden aan het opzettelijk doden van een damhert zonder de vereiste toestemming, in strijd met de Wet natuurbescherming. De verdachte werd vervolgd voor twee incidenten waarbij hij damherten had gedood op 26 april 2021 en 7 oktober 2021 in Burgh-Haamstede. Beide incidenten vonden plaats binnen de provincie Zeeland, waar een speciale vrijstellingsregeling van kracht is voor het doden van schadedieren zoals damherten, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan, waaronder het verkrijgen van schriftelijke toestemming van de grondgebruiker.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor Barnevelds bedrijf wegens dood door schuld en overtreding Arbowet

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 18 september 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:5894

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een bedrijf uit Barneveld tot een geldboete van 75.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor dood door schuld en het overtreden van de Arbowet.

Read More
Print Friendly and PDF ^