OM deels niet-ontvankelijk in vervolging voor niet tijdig deponeren jaarrekeningen bij KvK

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 21 oktober 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:8410

Aan de verdachte rechtspersoon is ten laste gelegd dat zij de jaarrekeningen over de boekjaren 2002 t/m 2015 niet tijdig heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het hof is van oordeel dat het recht van vervolging van het openbaar ministerie ten aanzien van de boekjaren 2002 t/m 2013 door verjaring is komen te vervallen, nu er ten aanzien van die boekjaren meer dan drie jaren zijn verstreken tussen het moment waarop er dertien maanden na afloop van het boekjaar zijn verlopen en een daad van vervolging heeft plaatsgevonden. Het openbaar ministerie wordt daarom voor de boekjaren 2002 t/m 2013 niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Art. 74 AWR staat niet aan ontneming in de weg als er ook sprake is van niet fiscale delicten

Hoge Raad 3 november 2020, ECLI:NL:HR:2020:1716

Het hof heeft geoordeeld dat artikel 74 AWR niet aan ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel in de weg staat, omdat de betrokkene zich niet alleen aan een fiscaal delict, maar ook aan ‘valsheid in geschrift’ heeft schuldig gemaakt. In dat verband heeft het overwogen dat het wederrechtelijk verkregen voordeel van de betrokkene correspondeert met de opbrengst van de door hem voor zijn diensten in rekening gebrachte prijs en niet met het belastingnadeel. Dit oordeel geeft, in het licht van de hiervoor weergegeven wetsgeschiedenis, niet blijk van een onjuiste uitleg van artikel 74 AWR.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG over toepassing ne bis in idem bij buitenlandse vonnissen

Parket bij de Hoge Raad 3 november 2020, ECLI:NL:PHR:2020:1021

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt relevante overwegingen m.b.t. verhoorbijstand

Hoge Raad 10 november 2020, ECLI:NL:HR:2020:1756

Het hof heeft geoordeeld dat in 2011 aan het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden niet het recht kon worden ontleend op aanwezigheid en bijstand van een raadsman tijdens zijn verhoor door de politie (de zogenoemde verhoorbijstand), nu het recht op verhoorbijstand eerst op een later in de tijd gelegen moment aan de verdachte is toegekend. Dat oordeel getuigt van een onjuiste rechtsopvatting gelet op wat de Hoge Raad in het arrest van 17 december 2019 heeft overwogen. Het middel klaagt daarover terecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechter in quarantaine doet mee aan berechting. Mag dat?

Parket bij de Hoge Raad 10 november 2020, ECLI:NL:PHR:2020:1050

Mag een strafzitting worden gehouden terwijl een van de rechters zich in quarantaine bevindt wegens de coronamaatregelen en deze rechter wel via een tweezijdig elektronisch medium met de rechters en de procespartijen in de zittingszaal kan communiceren? Het is een vraag waarop de wet geen pasklaar antwoord geeft, ook niet in de Tijdelijke wet COVID Justitie en Veiligheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^