Hof stemt in met procesafspraken in witwaszaak Cymbal

De twee verdachten zijn in die zaak veroordeeld voor schuldwitwassen, valsheid in geschrifte en het deelnemen aan een criminele organisatie. De rechtbank was niet akkoord gegaan met de procesafspraken en had de verdachten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf, respectievelijk zes jaren. In hoger beroep heeft het gerechtshof wel ingestemd met de procesafspraken en naast het al ondergane voorarrest voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd tot twee jaar. Een belangrijke reden voor het hof om de afspraken wel goed te keuren is dat het rekening houdt met het feit dat in die periode op Curaçao het “swipen” van geld een algemeen bekend verdienmodel was.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek naar Publiek-private relaties in de bestrijding van interne financieel-economische criminaliteit

Private partijen, zoals particuliere onderzoekers, hebben een belangrijke rol bij de bestrijding van interne financieel-economische criminaliteit bij organisaties. Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de afdeling criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, blijkt dat daarbij maar in beperkte mate sprake is van publiek-private samenwerking. Operationeel ad-hoc contact tussen politie en bijvoorbeeld particuliere recherche, komt vaker voor dan langdurige en gestructureerde samenwerking. Hierbij is sprake van een bijzondere vorm van ‘living apart together’ van publieke en private actoren: vaak gaat het om gescheiden werelden en publiek-privaat contact blijft veelal op het niveau van informatieoverdracht. Als er wel wordt samengewerkt is er geen sprake van gelijkwaardig partnerschap en bepaalt het strafrecht in sterke mate de rolverhoudingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor feitelijk leidinggeven aan door een rechtspersoon medeplegen van valsheid in geschrift en opzettelijk aanwenden van middelen voor andere doeleinden (art. 323a Sr) en witwassen

Rechtbank Amsterdam 13 juli 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6648

Verdachte heeft zich over een periode van bijna 16 maanden als feitelijke leidinggever schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift en het gebruik van die vals geschriften, subsidiefraude en witwassen. Verdachte heeft in korte tijd onterechte aanvragen voor landelijke subsidieregelingen ingediend die door de Nederlandse overheid in het leven waren geroepen om bedrijven te ondersteunen ten tijde van de coronacrisis. Hierbij is ten onrechte gemeenschapsgeld uitgekeerd waar verdachte – en de medeverdachten – geen recht op hadden. Het strafrechtelijk onderzoek naar Verdachte en de medeverdachten is begonnen nadat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen op 10 juni 2020 en 29 oktober 2020 interne fraudemeldingen inzake V.O.F. ontving.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor doen plegen van belastingfraude

Gerechtshof Amsterdam 15 november 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:3249

De Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan grootschalige oplichting in de vorm van fraude met film cv’s en het doen plegen van belastingfraude. Hij heeft een groot aantal slachtoffers (495 participanten) een bedrag van in totaal ten minste (6.064.000 plus 5.326.500) NLG 11.390.000 afhandig gemaakt door hen fiscale voordelen in het vooruitzicht te stellen. De Verdachte heeft in prospectussen aan de slachtoffers opzettelijk een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. Daardoor hebben de slachtoffers belegd in cv’s waarbij de schijn werd gewekt dat voor rekening en risico van deze cv’s films zouden worden geproduceerd en dat de wijze waarop dit gebeurde was gecontroleerd door belastingdienst zodat zij gebruik konden maken van fiscale faciliteiten. De Verdachte was in werkelijkheid slechts van plan het ingelegde geld voor een groot deel binnen zeer korte tijd via bankrekeningen in de Verenigde Staten naar Nederland terug te laten komen, zodat hij daarover kon beschikken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het Openbaar Ministerie pakt steeds meer cryptovaluta af van criminelen

Het OM pakt cryptovaluta graag af, om de activiteiten van criminelen te verstoren. De totale som afgepakte cryptovaluta was in 2019 nog 1,1 miljoen euro, een jaar later al 8,3 miljoen euro en in 2021 34,6 miljoen euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^