EHRM: Geen schending eerlijk proces door gebruik verklaring van medeplichtige in omkopingszaak

EHRM 26 november 2024, nr. 1618/18

Souroulias Kay en Zannettos zijn vervolgd en veroordeeld wegens omkoping. In de strafprocedure is veel gebruik gemaakt van verklaringen afgelegd door N.L., een medeplichtige die had besloten als getuige voor het openbaar op te treden. Het Hof overweegt dat die constructie correct is verlopen en dat de procedure als geheel er niet oneerlijk door is geworden. Evenmin heeft de verdediging te weinig toegang gekregen tot documentatie waar zij om had verzocht. Daardoor is er geen schending van art. 6 lid 1 en lid 3 (b).

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: deken van de NOvA en BFT hebben als toezichthouder zelfstandig verschoningsrecht

Aan de deken van de Orde van Advocaten (hierna: de deken), belast met het toezicht op de advocatuur, en het Bureau Financieel Toezicht (hierna: BFT) waar het toezicht op het notariaat (extern) is ondergebracht, komt in het kader van hun toezichthoudende taak in het geval van een strafrechtelijk onderzoek tegenover politie en justitie een zelfstandig verschoningsrecht toe. Dat oordeelt de Hoge Raad in twee uitspraken in zaken die gaan over de onder de deken en het BFT inbeslaggenomen toezichtrapporten die voortkomen uit hun eigen onderzoek naar fraude door een notaris van het kantoor Pels Rijcken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen bewijsbestemming voor aangifte die wordt ingediend na een ambtshalve aanslag en fiscaalrechtelijk wordt opgevat als een bezwaarschrift

Hoge Raad 17 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1847

De Hoge Raad (strafkamer) herhaalt in een uitspraak dat een aangifte vennootschapsbelasting die wordt ingediend na een ambtshalve aanslag en fiscaalrechtelijk wordt opgevat als een bezwaarschrift, geen bewijsbestemming heeft in de zin van artikel 225 Wetboek van Strafrecht (valsheid in geschrift). Zo’n te laat ingediende aangifte is ook geen ‘bij de belastingwet voorziene aangifte’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aansprakelijkheid politie in verband met verspreiden verkeerde beelden verdachte

Rechtbank Den Haag 4 december 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:20311

De Politie wordt veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van € 185.000. Via een babbeltruc was de pinpas van een vrouw verkregen, die in een supermarkt was gebruikt. De Politie vraagt bij een verkeerde supermarkt de beelden op en toont en verspreidt de beelden van een onschuldige man die op dat moment bij een andere supermarkt pint, waarbij wordt gezegd dat deze man de pinpas van de vrouw heeft gebruikt en dat vaker heeft gedaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR gaat in op de mogelijkheden tot ontneming na een veroordeling voor witwassen.

Hoge Raad 10 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1821

Dat een betrokkene de beschikking heeft over een vermogensbestanddeel dat het voorwerp van witwassen vormt, levert op zichzelf geen wederrechtelijk voordeel op uit dat witwassen. Maar als vaststaat dat de witwasser het witgewassen voorwerp heeft verkregen uit een zelf gepleegd misdrijf, kan dat voorwerp (het voordeel uit dat misdrijf) aan hem worden ontnomen op grond van artikel 36e lid 2 Sr. Als onduidelijk is wie dat misdrijf heeft gepleegd, kan ontneming soms plaatsvinden op grond van artikel 36e lid 3 Sr. Dat kan bijvoorbeeld als aannemelijk is dat ‘andere strafbare feiten’ als bedoeld in artikel 36e lid 3 Sr ertoe hebben geleid dat hij het voordeel uit dat misdrijf heeft verkregen. Daarvoor is dan niet nodig dat de witwasser die andere strafbare feiten zelf heeft begaan. Op grond van een kasopstelling kan aannemelijk worden dat hij kon beschikken over van misdrijf afkomstige geldbedragen of andere voorwerpen. Het witgewassen voorwerp kan worden betrokken in zo’n kasopstelling en op die manier meetellen in de berekening van wederrechtelijk verkregen voordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^