Veroordeling BV voor overtreding sanctieregelgeving, rekening gehouden met gemaakte procesafspraken

Rechtbank Amsterdam 28 november 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:8567

In september 2017 verschijnt in dagblad De Gelderlander een artikel over de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de bouw van de Krimbrug. Deze brug, die Rusland verbindt met het geannexeerde schiereiland de Krim, is door de Europese Unie onder sancties geplaatst, waardoor handel en technische ondersteuning aan dit project verboden zijn. Naar aanleiding van het artikel meldt verdachte BV op 2 november 2017 bij het Openbaar Ministerie dat zij strand jacks met toebehoren heeft geleverd voor de bouw van de Krimbrug. Volgens de melding was de oorspronkelijke bestemming van de levering een brug in Dubna, Rusland. Kort voor de levering werd echter de locatie gewijzigd naar Taman, een stad in de buurt van de Krim.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Medeplegen oplichting van factoringbedrijven: HR over verhoorbijstand en gebruik van getuigenverklaring zonder ondervragingsmogelijkheid

Hoge Raad 4 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:181

De verdachte is veroordeeld voor het medeplegen van oplichting van een factoringbedrijf. Samen met zijn medeverdachten heeft hij een factoringovereenkomst gesloten, waarbij nepfacturen zijn verkocht aan het bedrijf. Het ging om facturen van een onderneming genaamd E B.V. gericht aan bedrijven C B.V. en D, waarbij geen daadwerkelijke goederenlevering had plaatsgevonden. Het factoringbedrijf heeft hierdoor betalingen verricht ter hoogte van €121.192.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM niet-ontvankelijk in vervolging gebruikmaken van (ver)vals(t)e geschriften) n.a.v. boekenonderzoek dat door de Belastingdienst bij de verdachte rechtspersoon is ingesteld

Rechtbank Rotterdam 28 juni 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:13762

De zaak draait om vermeende valsheid in geschrift in de bedrijfsadministratie van de verdachte rechtspersoon. De Belastingdienst heeft tijdens een boekenonderzoek vervalste bankafschriften en inkoopfacturen aangetroffen in de administratie van het bedrijf. Deze documenten zouden zijn gebruikt om loonbetalingen te verhullen en belasting te ontduiken. Op basis van deze bevindingen is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Arrest Hoge Raad over benadeling van klokkenluiders

Hoge Raad 7 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:190 (civiel recht)

De vraag die centraal staat is hoe de werkgever het bewijsvermoeden uit art. 17eb Wbk kan ontkrachten. De bepaling luidt dat wanneer een klokkenluider na zijn melding of na openbaarmaking van een vermoeden van een misstand wordt benadeeld, het rechtsvermoeden moet worden gehanteerd dat die benadeling het gevolg is van de melding dan wel de openbaarmaking. Moet de werkgever het vermoeden slechts ontzenuwen, of wordt van de werkgever die de benadelende maatregel heeft genomen, verwacht dat hij aantoont dat de benadeling geen gevolg is van de melding of openbaarmaking. In dat laatste geval moet de werkgever dus aantonen dat de benadeling op andere gronden dan de melding heeft plaatsgevonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad: gemeenteraadslid mocht wethouder niet beledigen op sociale media

Hoge Raad 4 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:171

De Hoge Raad laat de veroordeling van een gemeenteraadslid wegens belediging van een wethouder in stand. In berichten op Facebook schreef de verdachte onder meer dat de wethouder een ‘professionele pathologische leugenaar’ is en ‘zich moet verantwoorden voor valsheid in geschriften’. Het hof verwierp het beroep op artikel 10 van het Europese Mensenrechtenverdrag (vrijheid van meningsuiting). De Hoge Raad zet uiteen hoe een beroep op de vrijheid van meningsuiting moet worden beoordeeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^