Hoge Raad over prejudiciële vragen in strafzaken

Hoge Raad 11 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:204

Onder bijzondere omstandigheden kan worden afgeweken van het uitgangspunt dat de Hoge Raad prejudiciële vragen alleen kan beantwoorden als de rechter het antwoord nodig heeft om in zijn zaak te kunnen beslissen. In sommige strafvorderlijke procedures moet de rechter op zo korte termijn beslissen dat hij niet op het antwoord van de Hoge Raad kan wachten. Ook dan kan een antwoord van de Hoge Raad voor de rechtsontwikkeling toch wenselijk zijn. Daarvoor moet de vraag dan wel van voldoende gewicht zijn en ook verder voldoen aan de eisen die de wet aan zo’n vraag stelt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geheimhoudersstukken en uitgrijzing: rechtbank verklaart beklag ongegrond

Rechtbank Amsterdam 28 januari 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:552

In een fraudeonderzoek van de FIOD wordt onderzoek gedaan naar klager. Bij doorzoekingen in zijn woning op 15 en 28 februari 2019 worden digitale gegevensdragers, waaronder een laptop en harddisks, in beslag genomen. Van deze gegevensdragers worden vervolgens images gemaakt, waarna de fysieke dragers aan klager worden geretourneerd. De rechter-commissaris filtert de data op periode en op geheimhoudersstukken. De uitgefilterde bestanden worden niet vernietigd maar uitgegrijsd, waarna de niet-uitgefilterde gegevens aan het onderzoeksteam worden verstrekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Feitelijk leidinggeven aan het opzettelijk niet meewerken aan controles van de Belastingdienst en niet (volledig) verstrekken administratie

Gerechtshof Amsterdam 24 december 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:3663

De verdachte is bestuurder en enig aandeelhouder van twee besloten vennootschappen, B.V. 1 en 2. De Belastingdienst heeft vastgesteld dat deze vennootschappen gedurende anderhalf jaar hun wettelijke verplichtingen niet zijn nagekomen door opzettelijk niet mee te werken aan controles en het niet volledig verstrekken van administratie. De verdachte wordt verweten dat hij hieraan feitelijk leiding heeft gegeven, met als gevolg dat de fiscus niet in staat was om een correcte belastingheffing vast te stellen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad: wat te doen bij persoonsverwisseling?

Hoge Raad 4 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:135

De Hoge Raad legt uit wat het hof moet doen als in hoger beroep komt vast te staan dat het vonnis in eerste aanleg als gevolg van een persoonsverwisseling (in dit geval: het opgeven van een valse naam) is gesteld op naam van iemand anders dan ‘de echte verdachte’. In zo’n geval moet het hof het vonnis, in ieder geval wat betreft de tenaamstelling, vernietigen. Als in zo’n geval vaststaat wat de echte naam van de verdachte is, mag het hof zijn arrest op die naam stellen. De rechter moet zich dan wel inspannen om te voorkomen dat onjuiste gegevens in overheidsregistraties blijven staan. De Hoge Raad geeft een voorbeeld van hoe de rechter dat – d.m.v. een opdracht aan het Openbaar Ministerie - kan doen. In deze zaak geeft de Hoge Raad zelf zo’n opdracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak bedrijfsjurist voor feitelijke leiding geven aan overtreding van de Sanctieregeling inlijving Krim en Sebastopol 2014 en de Sanctiewet 1977

Rechtbank Amsterdam 14 november 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:8568

De rechtbank heeft zich gebogen over een strafzaak waarin een verdachte, werkzaam als bedrijfsjurist bij een BV, werd vervolgd wegens het feitelijk leidinggeven aan de overtreding van de Sanctieregeling Inlijving Krim en Sebastopol 2014 en de Sanctiewet 1977. De zaak draait om de levering van zogenoemde strand jacks – een type hijs- en ondersteuningsapparatuur – die mogelijk zijn ingezet bij de bouw van de Krimbrug, een omstreden infrastructuurproject dat Rusland na de annexatie van de Krim in 2014 heeft gerealiseerd. De EU-sancties verbieden het leveren van bepaalde goederen en technische bijstand aan bedrijven of entiteiten op de Krim.

Read More
Print Friendly and PDF ^