Frans wetsvoorstel voor verdere bescherming klokkenluiders

Franse politici hebben een nieuw wetsontwerp ingediend dat zorgt voor een bredere bescherming van klokkenluiders en individuen aanmoedigt om zich rechtstreeks tot de autoriteiten te wenden. In het wetsvoorstel wordt voorgesteld het huidige meldingsproces, waarbij klokkenluiders hun bezorgdheid eerst intern binnen een bedrijf moeten melden voordat zij naar de autoriteiten stappen, af te schaffen. In plaats daarvan kunnen klokkenluiders kiezen of zij hun werkgever waarschuwen, zich rechtstreeks tot toezichthouders wenden - of zelfs tot de media in gevallen waarin zij met "ernstig en dreigend" gevaar worden geconfronteerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederland ontvangt ingebrekestelling voor niet (tijdig) implementeren Klokkenluidersrichtlijn

Op 17 december jl. diende de Klokkenluidersrichtlijn omgezet te zijn naar nationaal recht. Nederland heeft niet aan deze verplichting voldaan. Op dit moment is het voorstel voor de Wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders ter implementatie van de Europese richtlijn over bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden bij de Tweede Kamer in behandeling. Dit wetsvoorstel is op 1 juli 2021 ingediend. Als gevolg van het niet voldoen aan de deadline heeft Nederland nu een ingebrekestelling ontvangen van de Europese Commissie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders geeft overzicht hoe organisaties hun meldregeling kunnen aanpassen aan de Klokkenluidersrichtlijn

Op 17 december 2021 is de EU-klokkenluidersrichtlijn van toepassing geworden. Deze Richtlijn heeft als doel melders beter te beschermen. De omzetting van de Richtlijn naar Nederlandse wetgeving heeft tot gevolg dat de Wet Huis voor klokkenluiders wordt vervangen door de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Wat betekenen deze veranderingen voor werkgevers? Hoe past u uw bestaande meldregeling aan in lijn met de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevolgen van het gewijzigd wetsvoorstel Wet bescherming klokkenluiders

Sinds 1 juni 2021 ligt het wetsvoorstel voor de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) bij de Tweede Kamer. Op 14 december heeft de minister na binnengekomen vragen en kritieken van de Kamer een nota van wijziging ingediend op het wetsvoorstel. Hierdoor wijzigt het wetsvoorstel. De voorgestelde wijzigingen hebben gevolgen voor werkgevers die aan de Wbk moeten voldoen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Update Wet bescherming klokkenluiders (Wbk)

Op 17 december diende de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking te treden, althans dan zou Nederland de Klokkenluidersrichtlijn moeten hebben geïmplementeerd in nationaal recht. Deze deadline heeft Nederland niet gehaald. Hoe staat het er nu voor met de Wbk? En welke wijzigingen zijn recent voorgesteld bij nota van wijziging?

Read More
Print Friendly and PDF ^