Verhouding goed werknemerschap en vrijheid van meningsuiting

Parket bij de Hoge Raad 11 maart 2022, ECLI:NL:PHR:2022:231

Een werkneemster van het ROC Nijmegen is sinds 2009 in dienst en werkzaam binnen het team Pedagogisch werk. In 2019 heeft de werkneemster een boek gepubliceerd waarin zij (geanonimiseerd) de gang van zaken beschrijft bij de invoering van onderwijsvernieuwingen (gepersonaliseerd onderwijs) binnen het ROC. Enige tijd later heeft het ROC de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding (de g-grond). In cassatie klaagt de werkneemster dat het hof ten onrechte buiten beschouwing heeft gelaten dat feitelijk sprake is van een beperking in de vrijheid van meningsuiting en dat het hof daarom had moeten toetsen aan art. 10 EVRM.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders: inzetten op betere bescherming, betere wetgeving en beter integriteitsbeleid

Voorkomen dat melders van misstanden op de werkvloer worden benadeeld en actief inzetten op betere wetgeving. Dat zijn de meest in het oog springende activiteiten van het Huis voor Klokkenluiders in 2021. Dit blijkt uit het jaarverslag van het Huis voor Klokkenluiders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) komt eraan

Op 17 december jl. diende de Klokkenluidersrichtlijn omgezet te zijn naar nationaal recht. Nederland heeft niet aan deze verplichting voldaan. Als gevolg hiervan heeft Nederland nu een ingebrekestelling ontvangen van de Europese Commissie. Minister Bruins Slot streeft ernaar om binnen afzienbare tijd te komen tot een wetsvoorstel ter implementatie van de EU-klokkenluidersrichtlijn waarmee de Kamer kan instemmen en waarmee tegelijkertijd een beroepsprocedure bij het Hof wordt voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Frans wetsvoorstel voor verdere bescherming klokkenluiders

Franse politici hebben een nieuw wetsontwerp ingediend dat zorgt voor een bredere bescherming van klokkenluiders en individuen aanmoedigt om zich rechtstreeks tot de autoriteiten te wenden. In het wetsvoorstel wordt voorgesteld het huidige meldingsproces, waarbij klokkenluiders hun bezorgdheid eerst intern binnen een bedrijf moeten melden voordat zij naar de autoriteiten stappen, af te schaffen. In plaats daarvan kunnen klokkenluiders kiezen of zij hun werkgever waarschuwen, zich rechtstreeks tot toezichthouders wenden - of zelfs tot de media in gevallen waarin zij met "ernstig en dreigend" gevaar worden geconfronteerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederland ontvangt ingebrekestelling voor niet (tijdig) implementeren Klokkenluidersrichtlijn

Op 17 december jl. diende de Klokkenluidersrichtlijn omgezet te zijn naar nationaal recht. Nederland heeft niet aan deze verplichting voldaan. Op dit moment is het voorstel voor de Wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders ter implementatie van de Europese richtlijn over bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden bij de Tweede Kamer in behandeling. Dit wetsvoorstel is op 1 juli 2021 ingediend. Als gevolg van het niet voldoen aan de deadline heeft Nederland nu een ingebrekestelling ontvangen van de Europese Commissie.

Read More
Print Friendly and PDF ^