Zomerstop BijzonderStrafrecht

In verband met de vakantieperiode last BijzonderStrafrecht.nl een zomerstop in van maandag 15 juli t/m vrijdag 23 augustus. Vanaf maandag 26 augustus worden er weer nieuwsberichten op de website gepubliceerd. Uiteraard zijn we wel per e-mail en telefoon bereikbaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Watervergunning Chemelotterrein blijft deels in stand

Het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg heeft een watervergunning verleend voor het lozen van afvalwater, afkomstig van het Chemelotterrein in Geleen, door de IAZI (Integrale Afvalwater Zuiverings Installatie). Zowel de vergunninghouder als bedrijven op het Chemelotterrein hebben beroep ingesteld tegen die vergunning. Ze zijn het niet eens met voorschriften die daaraan zijn verbonden. Zo vinden ze het voorschrijven van chemievrij koelen te ver gaan. De rechtbank oordeelt echter dat chemievrij koelen niet verplicht is voorgeschreven. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bedrijfsongeval met dodelijke afloop: Vrijspraak omdat geen sprake is van handelen of nalaten in strijd met de Arbowetgeving

Rechtbank Oost-Brabant 21 juni 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:2630

De rechtbank stelt vast dat de lift waaraan slachtoffer aan het werken was over verschillende veiligheidsvoorzieningen beschikte om veilig te kunnen werken in de liftput. Tevens staat vast dat een aantal veiligheidsvoorzieningen bewust en met medeweten van slachtoffer waren ‘overbrugd’ en daardoor niet in werking waren om werkzaamheden aan de lift te kunnen uitvoeren. Ook staat vast dat niettemin nog een aantal veiligheidsvoorzieningen aanwezig waren en dat het ongeval niet had kunnen plaatsvinden wanneer volgens het vaste protocol gebruik was gemaakt van de niet overbrugde en nog wel aanwezige veiligheidsvoorzieningen. De rechtbank noemt als voorbeeld het gebruiken van de inspectiebesturing, waardoor de lift alleen door bediening van de inspectiebesturing in beweging had kunnen komen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De redelijke termijn in het strafrecht en het bestraffende bestuursrecht: ongerechtvaardigde verschillen?

In deze bijdrage staat de redelijke termijn uit artikel 6, eerste lid, EVRM centraal. Deze redelijke termijn is zowel van toepassing in het strafrecht als in het bestraffende bestuursrecht. Wat als redelijke termijn moet worden beschouwd, ligt aan de context, waarbij de beslissing uiteindelijk bij de rechter ligt. Op het eerste gezicht lijken de gevolgen van een overschrijding van de redelijke termijn in het strafrecht en het bestraffende bestuursrecht synchroon te lopen, maar is dit wel zo? Wij onderzoeken of eventuele verschillen tussen het strafrecht en het bestraffende bestuursrecht zijn te verklaren en te legitimeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Sluit artikel 7 WED de oplegging van een taakstraf als hoofdstraf voor een economisch delict in combinatie met ontzetting uit het recht tot uitoefening van bepaalde beroepen uit?

In een economische strafzaak werd een natuurlijk persoon veroordeeld voor een tweetal economische delicten. De meervoudige economische kamer veroordeelde de verdachte tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke ontzetting uit het recht tot uitoefening van beroepen met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelenhandel, -toepassing en -advisering in de breedste zin van het woord voor de duur van 1 jaar met een proeftijd van 2 jaar ex artikel 7 Wet op de economische delicten (hierna: "WED") In deze annotatie zet ik uiteen dat de wettelijke grondslag voor oplegging van een taakstaf voor een economisch delict in combinatie met de oplegging van de bijkomende straf tot ontzetting uit het recht tot uitoefening van bepaalde beroepen ex artikel 7 WED ontbreekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^