Voormalig ambtenaar Bergen veroordeeld voor omkoping

De rechtbank Noord-Holland heeft een 54-jarige man veroordeeld voor het aannemen van giften in strijd met zijn ambtsplicht. Dat gebeurde toen hij als ambtenaar bij de gemeente Bergen werkte. De man krijgt een taakstraf van 200 uren opgelegd. Verder moet hij aan de Staat een bedrag van ruim 35.000 euro aan financieel voordeel betalen. In 2006 leende de verdachte voor de aankoop van zijn woning een geldbedrag van Ory B.V. tegen zeer gunstige voorwaarden. Jarenlang hoefde de verdachte ook geen rente en aflossingen te betalen. Ory B.V. heeft na het verstrekken van de hypothecaire geldlening een grondpositie aangekocht in het project Schoorl Centrum / Schoorl Klopt van een andere projectontwikkelaar, waarbij de verdachte ook weer als projectleider was betrokken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor verkopen van valse Corona vaccinatiebewijzen en negatieve Corona testuitslagen, vrijspraak van computervredebreuk

Rechtbank Rotterdam 14 september 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:7659

De verdachte heeft samen met anderen valse Corona vaccinatiebewijzen en een aantal negatieve Corona testuitslagen verkocht en daarmee heel veel geld verdiend. Hij zorgde voor de aanwas van ‘klanten’, die de medeverdachte, die op meerderevaccinatielocaties van de GGD werkte, valselijk als gevaccineerd in het daartoe bestemd geautomatiseerd systeem van de GGD heeft geregistreerd. De enige die toegang had tot een account van de GGD was de medeverdachte. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de vereiste nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en naam medeverdachte niet is gebleken, zodat de verdachte van computervredebreuk, overeenkomstig het pleidooi van zijn raadsman, zal worden vrijgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

In hoeverre heeft iemand inzage in zijn persoonsgegevens bij een Wwft-instelling o.g.v. de AVG en mag deze instelling inzage weigeren op grond van de geheimhoudingsplicht van de Wwft?

Gerechtshof Amsterdam 26 juli 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:2192

Niet valt in te zien waarom Travelex een kopie van de verwerkte persoons-gegevens van Appellant, zoals bedoeld in art. 15 lid 3 AVG, niet aan hem heeft verstrekt. Niet gesteld of gebleken is dat de weigering deze gegevens te verstrekken noodzakelijk was ter naleving van de geheimhoudingsplicht van art. 23 lid 1 onder a Wwft. Travelex heeft ter zitting in hoger beroep ook aangegeven dat zij deze gegevens zou hebben verstrekt, indien daarom en niet enkel om belastende gegevens was gevraagd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Illegale overbrenging afvalstoffen, overwegingen over opzetbegrip in het economisch strafrecht

Rechtbank Rotterdam 8 juni 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:7651

Met betrekking tot het opzet stelt de rechtbank voorop dat in het economische strafrecht het begrip “opzet” in beginsel dient te worden uitgelegd als “kleurloos opzet”. Het opzet van Naam verdachte rechtspersoon behoefde slechts te zijn gericht op de gedragingen en niet op de wederrechtelijkheid daarvan. In dit geval betekent dit dat het opzet slechts gericht diende te zijn op de overbrenging van de afvalstoffen, niet op het onjuist invullen van de bijlage VII documenten. De overbrengingen van afgewerkte bleekaarde, waarvoor Naam verdachte rechtspersoon verantwoordelijk was, hebben naar hun aard opzettelijk plaatsgevonden. Het opzet op de feitelijke gedragingen die dat overbrengen tezamen hebben bewerkstelligd is daarmee vastgesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken in accijnsfraudezaak

Rechtbank Overijssel 15 september 2022, ECLI:NL:RBOVE:2022:2611

In deze strafzaak hebben de procesafspraken geresulteerd in een gezamenlijk afdoeningsvoorstel van de officier van justitie en de raadsman aan de rechtbank. Dit afdoeningsvoorstel betreft een factor die de rechtbank in de door haar te nemen beslissingen heeft meegewogen. In deze specifieke strafzaak ziet de rechtbank, alles afwegende, aanleiding om, mede indachtig voormelde procesafspraken, verdachte schuldig te verklaren zonder oplegging van straf of maatregel. De rechtbank acht de gemaakte deelafspraak over het doen van afstand van rechtsmiddelen naar huidig recht niet afdwingbaar, aangezien afstand van rechtsmiddelen op grond van artikel 453 lid 3 Sv en in het bijzonder artikel 454 lid 1 Sv slechts kan worden gedaan nadat de uitspraak is gewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^