Conservatoir beslag na verdenking van handelen met voorwetenschap: Klaagschrift ex artikel 552a Sv ongegrond in Hunter Douglas-zaak

Rechtbank Amsterdam 15 november 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6629

Op 3 januari 2022 heeft de AFM mogelijke handel met voorwetenschap gesignaleerd door handelaren van klaagster in aandelen Naam aandelen. Klaagster heeft aangevoerd dat, nu de AFM haar eigen onderzoek heeft afgerond en zij in haar onderzoek naar de vermeende overtreding van artikel 14, aanhef en onder a, van de Verordening Marktmisbruik (EU) nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende marktmisbruik de argumentatie van klaagster volgt waarom er geen redelijk vermoeden van marktmisbruik is ontstaan, daaruit tevens dient te worden afgeleid dat er op dit moment geen redelijk vermoeden meer voor handel met voorwetenschap (art 14 MAR) bestaat. Deze conclusie neemt de raadkamer echter niet over. Immers volgt uit het door klaagster overgelegde vonnis in kort geding dat de AFM ter zitting van de voorzieningenrechter heeft toegelicht dat en waarom de AFM hiermee niet is teruggekomen op haar standpunt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verduistering in dienstbetrekking, vordering benadeelde partij van curator van inmiddels failliete werkgever

Rechtbank Limburg 3 november 2022, ECLI:NL:RBLIM:2022:8577

De verdachte heeft jarenlang geld verduisterd dat ten goede had moeten komen aan de bouwonderneming waarvoor hij werkte. In totaal is benadeelde partij 1 voor een bedrag van €285.406,67 benadeeld. Uit het onderzoek ter terechtzitting volgt ook dat de onderneming gedurende het dienstverband van de verdachte wel in toenemende mate omzet maakte, maar de onderneming was, simpel gezegd, niet of nauwelijks winstgevend. De verdachte verrijkte zichzelf ondertussen ten koste van die onderneming. De verdachte meende recht te hebben op een aanvulling op zijn – ruim bovenmodale - salaris, dat naar eigen zeggen niet marktconform was. In een periode van zes jaar heeft hij zijn nettoloon bijna verdubbeld door misdrijven te plegen. Met dit extra geld heeft hij niet zijn (belasting)schulden afgelost, maar onder meer kleding en dure reizen betaald om te voorzien in zijn luxe levensstijl en – zoals hij zelf zegt – te ontsnappen aan de stress van zijn werk. Dat alles heeft de verdachte tegen beter weten in gedaan en dat verwijt de rechtbank hem, omdat het op geen enkele manier te vergoelijken valt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitspraak in strafzaak Mega Carillon

De rechtbank Rotterdam heeft op 2 november uitspraak gedaan in de strafzaak Carillon tegen een stichting en twee personen die werden verdacht van valsheid in geschrifte. De stichting verleende zorg die werd gefinancierd vanuit het persoonsgebonden budget van hun cliënten. De stichting werd verweten in de periode 2012-2016 facturen te hebben opgemaakt en verzonden waarop geleverde zorg stond terwijl de cliënten zich op dat moment (al dan niet gedeeltelijk) in detentie bevonden en dus geen zorg kregen. De bestuurder van de stichting werd verweten hieraan feitelijk leiding te hebben gegeven als bestuurder van de stichting. Daarnaast werd hij verdacht van verduistering door gelden van de stichtingsrekening voor privédoeleinden te gebruiken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man die valse ANWB-betalingsherinneringen verstuurde krijgt drie jaar gevangenisstraf

Rechtbank Amsterdam 21 oktober 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6219

De 24-jarige Amsterdammer die valse betalingsherinneringen uit naam van de ANWB verstuurde, is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook moet hij de ANWB bijna 75 duizend euro schadevergoeding betalen. Nu de man is veroordeeld, gaat het OM zijn criminele winsten op een later moment via een procedure bij de rechtbank afpakken. Tussen januari en april van dit jaar heeft de Amsterdammer phishing e-mails verstuurd aan tienduizenden e-mailadressen. Hiermee was het voor hem mogelijk om op grote schaal fraude te plegen. Daarbij heeft hij de goede naam van de ANWB misbruikt door onder andere valse betaalherinneringen uit naam van die organisatie rond te sturen. Die betaalherinneringen waren echter naar hem terug te leiden via de link naar de webversie van het bericht. Daarop waren zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien. Op deze manier is hij in beeld gekomen bij de politie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man die valse ANWB-betalingsherinneringen verstuurde krijgt drie jaar gevangenisstraf

Rechtbank Amsterdam 21 oktober 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6219

De 24-jarige Amsterdammer die valse betalingsherinneringen uit naam van de ANWB verstuurde, is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook moet hij de ANWB bijna 75 duizend euro schadevergoeding betalen. Nu de man is veroordeeld, gaat het OM zijn criminele winsten op een later moment via een procedure bij de rechtbank afpakken. Tussen januari en april van dit jaar heeft de Amsterdammer phishing e-mails verstuurd aan tienduizenden e-mailadressen. Hiermee was het voor hem mogelijk om op grote schaal fraude te plegen. Daarbij heeft hij de goede naam van de ANWB misbruikt door onder andere valse betaalherinneringen uit naam van die organisatie rond te sturen.

Read More
Print Friendly and PDF ^