Gevangenisstraf in Lips-zaak voor grootschalige faillissementsfraude

De Rechtbank Overijssel veroordeelt een 60-jarige man en zijn 57-jarige vrouw tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 jaar en 18 maanden vanwege het plegen van faillissementsfraude. De man en de vrouw worden vrijgesproken van onttrekking van de inventaris van een kantoorpand. Ook worden zij niet veroordeeld voor witwassen. De man stond aan het hoofd van een groot vastgoedconcern. Via de tot het concern behorende vennootschappen verwierf hij vele vastgoedprojecten, die hij financierde met leningen van verschillende banken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Faillissementsfraude: Geen medeplegen, maar wel verantwoordelijk als bestuurder

Rechtbank Overijssel 6 juni 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:2994

Verdachte heeft zich niet gehouden aan de hem wettelijk opgedragen plicht een volledige en deugdelijke administratie te voeren. Als gevolg hiervan was het voor de curator onmogelijk om het faillissement op een juiste wijze af te wikkelen, terwijl het maatschappelijke en economische verkeer verlangt dat faillissementen voortvarend en efficiënt worden afgewikkeld. De rechtbank overweegt dat verdachte, als bestuurder van Bedrijf 1, de verantwoordelijkheid droeg voor de algemene gang van zaken bij de rechtspersoon en daarmee ook voor het op een zodanige wijze (laten) voeren van een administratie dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de rechtspersoon duidelijk zijn. Op grond van voormelde bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat dat niet (volledig) is gebeurd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor feitelijke leidinggeven aan het niet betalen van belastingen, doen van een onjuiste aangifte en valsheid

Rechtbank Rotterdam 30 april 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:5067

De Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan belastingfraude door het opzettelijk niet doen van aangifte omzetbelasting en het niet afdragen van omzetbelasting. Dit heeft geleid tot een totaalbedrag van niet afgedragen omzetbelasting van ruim €116.000. Verder heeft de Verdachte met het opmaken en verstrekken van valse facturen misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in het maatschappelijk verkeer wordt en moet kunnen worden gesteld in schriftelijke stukken met een bewijsbestemming.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen schending van ne bis in idem ondanks eerder bewijssepot vanwege gerezen nieuwe bezwaren

Rechtbank Oost-Brabant 31 mei 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:2311

De rechtbank kan op basis van de brief van het Finse Openbaar Ministerie in het onderhavige geval niet vaststellen dat sprake is geweest van een zogenaamd bewijssepot. Echter uit de aard en inhoud van de brief lijkt het daar wel op. Ervan uitgaande dat sprake is geweest van een bewijssepot dan kan ingevolge artikel 255 van het Wetboek van Strafvordering alsnog een vervolging voor hetzelfde feit plaatsvinden als er nieuwe bezwaren bekend zijn geworden. In het onderhavige geval is hiervan sprake. Er heeft immers onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie een nader onderzoek plaatsgevonden waaruit feiten en omstandigheden naar voren zijn gekomen die nog niet eerder zijn onderzocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tweede Kamerlid veroordeeld tot taakstraf voor twee gevallen van opruiing

Rechtbank Den Haag 11 juni 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:8969

De rechtbank Den Haag heeft Tweede Kamerlid Van Meijeren veroordeeld voor opruiing tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Dat gebeurde op twee verschillende momenten: in juli in Tuil bij demonstratie en in november 2022 in een interview op YouTube. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zijn positie als volksvertegenwoordiger aanwendde om het publiek, in dit geval ontevreden boeren ten tijde van de boerenprotesten, aan te zetten tot gewelddadige acties. De rechtbank legt hem een taakstraf op van 200 uur. 

Read More
Print Friendly and PDF ^