Sanctieregelgeving – ‘A clash between the rule of law and the rule of the gun’

Naar aanleiding van de invasie van Rusland in Oekraïne heeft de Europese Unie in hoog tempo de grootste sanctiepakketten uit de Europese geschiedenis aangenomen. Deze sancties tegen Rusland hebben gevolgen voor de juridische dienstverlening in Nederland. Door de complexiteit van de sanctieregelingen en de veelheid aan sancties die over de EU-lidstaten is uitgestort, is correcte naleving geen eenvoudige taak. Bovendien heeft naleving van de sancties voor de Nederlandse advocatuur een dubbele dimensie vanwege de rol van advocaten binnen de democratische rechtsstaat. Advocaten moeten enerzijds - in vrijheid - adequaat bijstand kunnen verlenen aan cliënten en de beroepsregels naleven, anderzijds moeten ook zij de sancties naleven. Daarnaast is de reikwijdte van beperkende maatregelen niet altijd even helder, ook omdat omzeilingsverboden aan de orde kunnen zijn en de strekking van maatregelen in acht moet worden genomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Krakers mogen blijven in pand dat onder sanctieregime valt

Rechtbank Amsterdam 16 november 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6687

De krakers mogen voorlopig blijven in het pand, dat eigendom is van een onderneming waarvan de Ultimate Beneficial Owner (UBO) een Russische miljardair is die op de EU-sanctielijst staat. Dat heeft de voorzieningenrechter in kort geding bepaald.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Worstelen met russische cliënten: ‘advocaten zijn niet op aarde voor het omzeilen van sancties’

De advocaat met Russische cliënten zit in een buitengewoon ongemakkelijke positie. Als hij een gesanctioneerde klant juridisch advies geeft, kan dat een overtreding van de sanctieregels opleveren, en leiden tot strafvervolging. Maar een weigering om een Russische cliënt te helpen kan soms in strijd zijn met de fundamentele principes van onze rechtsstaat, omdat iedereen recht heeft op rechtsbijstand. En dus worstelen advocaten hier mee, bleek tijdens het Gerbrandydebat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederlandse personen en BV's op OFAC sanctielijst geplaatst

Op 9 november jl. zijn er een aantal Nederlandse personen en BV's op OFAC sanctielijst geplaatst m.b.t. Counter Narcotics Designations. OFAC heeft de natuurlijke personen en negen entiteiten aangewezen op grond van Executive Order 14059 voor het leveren van illegale fentanyl, synthetische stimulerende middelen, cannabinoïden en opioïden aan de Amerikaanse markt via internetverkoop en een groot aantal lege vennootschappen. De actie is het eerste gebruik van E.O. 14059 om degenen aan te pakken die betrokken zijn bij de verkoop van drugs die online en via darknet-marktplaatsen worden gekocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel: conceptwetsvoorstel aanpassing Sanctiewet 1977 in aantocht

Op 4 november is er vanuit de minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer een brief gestuurd over de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel. Het kabinet wil het Nederlandse sanctiestelsel moderniseren door aanpassing van de Sanctiewet 1977. Het streven is om de consultatiefase van het wetsvoorstel juli 2023 te starten. Het voornemen is om de Sanctiewet 1977, en waar nodig aanpalende wetgeving en regelgeving, geheel te herzien waaronder: (i) het toekomstbestendig regelen van (aanteken)bevoegdheden (ii) het regelen van beheer en bewind van bepaalde bevroren tegoeden en economische middelen (iii) het moderniseren en mogelijk uitbreiden van bestuursrechtelijk toezicht en handhaving (iv) het voorzien in gedegen grondslagen voor gegevensdeling en het doorbreken van de geheimhoudingsplichten waar dat noodzakelijk blijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^