Vrijspraak overtreding Sanctiewet en terrorismefinanciering

Rechtbank Rotterdam 19 maart 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:4437

De verdachte is voor deze money transfers, kortgezegd, onder 1. vervolgd voor het een ander verschaffen van middelen dan wel het voorhanden hebben van voorwerpen, die dienden om geldelijke steun te verlenen aan een terroristisch misdrijf (artikel 421 van het Wetboek van Strafrecht). Onder 2. is hij voor dezelfde money transfers vervolgd voor overtreding van de Sanctiewet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: FinTech, BigTech en de antiwitwaswetgeving

De auteur gaat in op de moeilijk leesbare relatie tussen de bepalingen van de anti-witwasregelgeving en die van het financieel toezicht. Hij wijst ook op de onvolkomenheden van het systeem van Europese Paspoorten voor de betaaldienstverleners en elektronischgeldinstellingen, waarbij hij kritisch is over de weg van de minste weerstand die op dit vlak door de BigTechs lijkt te worden gevolgd. Over welke mogelijkheden tot ingrijpen beschikken de Nederlandse autoriteiten op dit vlak?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetgevingsbrief DNB 2020: Introductie publicatieplicht in Sanctiewet

De Sanctiewet bevat momenteel geen publicatieregime. Dat betekent dat handhavingsmaatregelen die door DNB worden genomen op basis van de Sanctiewet niet worden gepubliceerd. In integriteitsonderzoeken worden met enige regelmaat schendingen van de Sanctiewet vastgesteld naast schendingen van de Wwft of de Wtt 2018. De Wwft en Wtt 2018 bevatten wel een publicatieregime. DNB wenst dit gelijk te trekken voor de Sanctiewet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Lancering BijzonderStrafrecht Online Academie

Het coronavirus zorgt voor "bijzondere" tijden. De maatregelen houden ons voorlopig nog flink in de greep. Aan onze kant heeft het ervoor gezorgd dat de uitrol van onze online academie in stroomversnelling is geraakt. Waar het in eerste instantie de bedoeling was dit gedurende het jaar stapje voor stapje aan te pakken, is het ons in minder dan twee maanden gelukt een volledig functionerend online platform te bouwen en verschillende cursussen op te nemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR over opzet op militaire aard van door haar vervoerde goederen bij doorvoer zonder vergunning

Hoge Raad 21 april 2020, ECLI:NL:HR:2020:767

Het hof stelt voorop dat voor een bewezenverklaring en voor strafbaarheid niet is vereist dat het opzet gericht is geweest op het verboden karakter van de gedraging. In deze zaak dient volgens het hof bewezen te worden ‘dat de verdachte opzettelijk militaire goederen zonder vergunning heeft doorgevoerd’. Die overweging begrijp ik in de context van de gehele bewijsoverweging aldus dat het hof heeft geoordeeld dat bewezen dient te worden dat de verdachte opzettelijk goederen zonder vergunning heeft doorgevoerd die van militaire aard zijn. Dat oordeel getuigt niet van een onjuiste rechtsopvatting en is niet onbegrijpelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^