Ruslandsancties: over uitleg, vage normen en vragen bij de handhaafbaarheid ervan in de Nederlandse rechtstaat

De gewelddadige Russische inmenging in Oekraïne, die startte met de annexatie van de Krim, gaat bijna zijn tiende jaar in. Hoewel Nederland en de Europese Unie niet direct betrokken zijn bij deze oorlog, hebben zij sinds 2014 in toenemende mate sancties ingesteld tegen Rusland. Met name de Russische inval van Oekraïne eind februari 2022 zorgde voor een ongekende toename in het aantal afgekondigde sancties Tot dusver heeft de handhaving daarvan nauwelijks plaatsgevonden in Nederland. In de praktijk bestaat veel onduidelijkheid over de interpretatie van deze sancties. Dat roept bij ons de vraag op in hoeverre die onduidelijkheden rondom interpretatie de effectieve naleving en handhaving van de Ruslandsancties in Nederland in de weg staan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DNB biedt nadere toelichting op reikwijdte sanctiemeldplicht

Wat in eerdere nieuwsberichten nog niet expliciet is gecommuniceerd, is dat een meldingsplichtige instelling slechts bij de eerste keer dat een gesanctioneerde relatie wordt geïdentificeerd, een sanctiemelding bij DNB dient te doen. Niet iedere transactie met een gesanctioneerde relatie die vervolgens gesignaleerd en tegengehouden wordt, hoeft dus bij DNB gemeld te worden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Schending sancties voortaan "EU-misdrijf"

De Raad van de Europese Unie heeft met eenparigheid van stemmen een besluit aangenomen om de schending van beperkende maatregelen toe te voegen aan de lijst van "EU-misdrijven" die in het Verdrag betreffende de werking van de EU staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sanctieregelgeving – ‘A clash between the rule of law and the rule of the gun’

Naar aanleiding van de invasie van Rusland in Oekraïne heeft de Europese Unie in hoog tempo de grootste sanctiepakketten uit de Europese geschiedenis aangenomen. Deze sancties tegen Rusland hebben gevolgen voor de juridische dienstverlening in Nederland. Door de complexiteit van de sanctieregelingen en de veelheid aan sancties die over de EU-lidstaten is uitgestort, is correcte naleving geen eenvoudige taak. Bovendien heeft naleving van de sancties voor de Nederlandse advocatuur een dubbele dimensie vanwege de rol van advocaten binnen de democratische rechtsstaat. Advocaten moeten enerzijds - in vrijheid - adequaat bijstand kunnen verlenen aan cliënten en de beroepsregels naleven, anderzijds moeten ook zij de sancties naleven. Daarnaast is de reikwijdte van beperkende maatregelen niet altijd even helder, ook omdat omzeilingsverboden aan de orde kunnen zijn en de strekking van maatregelen in acht moet worden genomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Krakers mogen blijven in pand dat onder sanctieregime valt

Rechtbank Amsterdam 16 november 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6687

De krakers mogen voorlopig blijven in het pand, dat eigendom is van een onderneming waarvan de Ultimate Beneficial Owner (UBO) een Russische miljardair is die op de EU-sanctielijst staat. Dat heeft de voorzieningenrechter in kort geding bepaald.

Read More
Print Friendly and PDF ^