OM beëindigt strafzaak subsidiefraude door middel van OM strafbeschikkingen

Eerder dit jaar kondigde het Openbaar Ministerie aan dat drie verdachten vervolgd zouden worden vanwege fraude met gelden van stichtingen. De betreffende stichtingen waren actief met projecten op het gebied van integratie, re-integratie en de-radicalisering, met name in en rondom de gemeente Rotterdam. Het OM heeft zich bereid verklaard om alsnog tot een buitengerechtelijke afdoening over te gaan omdat de verdachten bereid zijn een straf te accepteren die gelijk is aan de straf die het OM op een zitting zou eisen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM treft schikking met Nederlandse jachtbouwer voor gebruik van fout hout

Het Openbaar Ministerie heeft een schikking getroffen van €150.000 euro met een Nederlandse jachtbouwer. Bij de bouw van een zogenaamd superjacht, heeft het bedrijf Myanmarees teakhout gebruikt dat niet voldoet aan de regels die in de Europese Houtverordening (EUTR) beschreven staan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eindigt onderzoek Grass Company met overeenkomst

Het Openbaar Ministerie heeft in het proces rond de coffeeshops van The Grass Company met  21 verdachten een overeenkomst gesloten. De  partijen zijn het eens geworden over de betaling van geldboetes (van 20.000 tot 375.000 euro), het vervullen van werkstraffen (in totaal 460 uur) en terugbetaling van in totaal 7,75 miljoen euro als wederrechtelijk verkregen voordeel. Aangezien de verdachten aan de verplichtingen hebben voldaan, vervalt voor het OM het strafvorderlijk belang bij de vervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR over afstand van bevoegdheid om verzet in te stellen tegen strafbeschikking

Hoge Raad 19 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1677

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan over het doen van afstand van de bevoegdheid om verzet in te stellen tegen een strafbeschikking. De verdachte doet afstand van zijn bevoegdheid om verzet tegen een strafbeschikking in te stellen als hij vrijwillig aan die strafbeschikking voldoet (artikel 257e lid 1 Sv). In het algemeen mag de rechter die vrijwillige afstand afleiden uit het feit dat aan die strafbeschikking is voldaan. Maar als de verdachte gemotiveerd aanvoert dat van vrijwilligheid geen sprake was, moet de rechter dat onderzoeken. In dit geval is gemotiveerd aangevoerd dat van vrijwilligheid geen sprake was vanwege de onderbewindstelling van de verdachte. Het hof had het verzet daarom niet zonder nader onderzoek naar de vrijwilligheid niet-ontvankelijk mogen verklaren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtspraak bepleit uitstel van vastleggen procesafspraken in wetgeving

Het is nog te vroeg om procesafspraken nu al in de wet vast te leggen. Ook moet de rechter zich nog kunnen buigen over de schuldvraag als iemand bezwaar aantekent tegen de omzetting van een strafbeschikking. Dat zijn de twee belangrijkste kritiekpunten in een wetgevingsadvies dat de Raad voor de rechtspraak heeft uitgebracht over de Eerste aanvullingswet op het nieuwe Wetboek van strafvordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^