Kamervragen over onafhankelijkheid van advocaten bij verrichten van interne onderzoeken en verschoningsrecht

Door Kamerlid Van Nispen (SP) zijn kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en voor Rechtsbescherming over de onafhankelijkheid van advocaten bij zelfonderzoeken en het verschoningsrecht. Aanleiding voor de kamervragen is de recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. Het hof oordeelde dat een advocaat, op grond van zijn wettelijke verschoningsrecht, mocht weigeren vragen te beantwoorden die hem als getuige werden gesteld. Het ging om een zaak tussen een klokkenluider (een ex-werknemer van SBM Offshore) en een voormalig advocaat van SBM Offshore.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De geheimhoudingsplicht van de accountant, tuchtrechtelijke jurisprudentie

In dit artikel wordt ingegaan op de tuchtrechtelijke jurisprudentie waarin de geheimhoudingsplicht van de accountant aan de orde komt. De hoeveelheid regels en inbreuken met betrekking tot de geheimhoudingsverplichting van de accountant maken het niet verwonderlijk dat er een omvangrijke hoeveelheid tuchtuitspraken over dit onderwerp is ontstaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advocaat mag zich als getuige op verschoningsrecht beroepen

Gerechtshof Amsterdam 20 april 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:1091

Een advocaat mocht in januari 2020 op grond van zijn wettelijke verschoningsrecht weigeren vragen te beantwoorden die hem als getuige werden gesteld. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep beslist in een zaak tussen een klokkenluider (een ex-werknemer van SBM Offshore) en een advocaat van SBM Offshore.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De geheimhoudingsplicht van de accountant, juridisch kader

Deze bijdrage gaat over het toepasselijke juridisch kader. Daarin behandelen de auteurs de belangrijkste regelgeving rond de geheimhoudingsplicht en laten we zien dat de geheimhoudingsplicht niet absoluut is. Voorts wordt kort ingegaan op het (afgeleid) verschoningsrecht en blijkt dat accountants de geheimhoudingsplicht ook wel eens gebruiken en misbruiken om het eigen handelen af te schermen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De geheimhoudingsplicht van de notaris

Het verschoningsrecht komt toe aan het klassieke viertal van vertrouwenspersonen: de notaris, de advocaat, de arts en de geestelijke. Omdat het recht is gekoppeld aan deze beroepen of functies, wordt gesproken van het functionele verschoningsrecht. Het rechtsbeginsel van het verschoningsrecht is onlosmakelijk verbonden met de geheimhoudingsplicht. Hoe het nu precies werkt wanneer een getuige (behorend tot de klassieke vier vertrouwensberoepen) een beroep doet op diens functionele verschoningsrecht én wat de reikwijdte is van dit verschoningsrecht is uitgemaakt in rechtspraak.

Read More
Print Friendly and PDF ^